Puljić: Bog je uzeo velikog glasnika mira

VRHBOSANSKI nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je, reagirajući na vijest o smrti pape Ivana Pavla II., kako je Bog uzeo velikog glasnika mira te istaknuo zahvalnost Bogu što smo imali ovakvog Papu koji nam je bio tako blizu i zastupao naša prava, dostojanstvo i opstanak.
"Možemo biti zahvalni Bogu što smo imali ovakvoga Papu koji nam je bio tako blizu i koji nas je tako razumio i koji je pastirski i prijateljski zastupao naša prava i naše dostojanstvo i opstanak i na poseban način Katoličke Crkve u Hrvata a i hrvatskog naroda i svih ljudi dobre volje i u Hrvatskoj i u BiH. Možda će to i za nas biti poticaj da znamo bolje vrednovati što smo imali. Možda ćemo tako lakše steći nove prijatelje", kazao je u izjavi za Hinu kardinal Puljić vidno potresen viješću o smrti Svetog Oca.

Kardinal Puljić početkom sljedećeg tjedna otputovat će u Vatikan kako bi sudjelovao u pripremama za pokop Ivana Pavla II i potom u izboru novog Pape, potvrdio u subotu navečer kardinal Puljić nakon što je pristigla vijest o smrti Svetog Oca.

Kardinal Puljić je kazao kako će nedjelju i ponedjeljak provesti u molitvi s narodnom u Bosni i Hercegovini da bi nakon toga otputovao u Italiju.

Kazao je također kako, bez obzira što na ovo gleda razumski i s vjerom ipak ne može sakriti govor srca u takvom trenutku.

"Bilo je puno povezanosti s njime (Svetim Ocem) u onim najtežim danima kada nam je on bio tako blizak nama u BiH. I sam je to tada rekao: S vama sam sve više i više. Sada naprosto osjećamo kako nam je Bog uzeo jednog velikog glasnika mira, glasnika borbe za ljudska prava koji je bio i otac i pastir", kazao je vrhbosanski nadbiskup.

Kardinal Puljić podsjeća kako je pokojni Papa bio graditelj mostova među različitim vjerama, osoba koja je među mlade unijela osmišljenje traženja životnog puta i navjestitelj Evanđelja širom svijeta.

"Umro je jedan glasnik mira no njegov glas ostaje živjeti", kazao je kardinal Puljić dodavši kako u ovom trenutku vjerojatno niti ne možemo sagledati svu veličinu Ivana Pavla II.

Što se budemo više udaljavali postajat ćemo svjesniji koliko nam je svima značio ovaj Papa, pa i u društvenom i političkom životu gdje njegov cjelokupni doprinos možda još nije ni znan, kazao je Puljić.

Uz doprinos prijelazu iz komunističkog u slobodni sustav i rušenje Berlinskog zida doprinos Ivana Pavla II, po ocjeni vrhbosanskog nadbiskupa, valja sagledati kroz činjenicu da je on uvijek bio pripravan dići glas za istinu i za čovjeka, unatoč svim razlikama u političkim gledanjima.

"Možemo s pravom reći kako je to bio veliki Papa, sigurno čovjek stoljeća i čovjek koji je uveo Crkvu iz jednog milenija u drugi", kazao je kardinal Puljić.

Pročitajte više