Pulska policija privela muškarca, povezan je s ratnim zločinima u BiH?

Foto: Glas Istre

PULSKA policija privela je u Kavranu dvojicu muškaraca koje sumnjiči da su počinili niz kaznenih djela - od prevare i krivotvorenja isprava do iznude. Glas Istre doznaje da je jedan od njih 66-godišnji Nijaz Čaušević Medo, kojeg se povezivalo s ubojstvima romske djece za vrijeme rata u BiH. Druga privedena osoba je navodno njegov sin.

Prema navodima PU Istarske, počinili su nekoliko kaznenih djela iznude, prevare i krivotvorenja isprava. U slučaj je umiješana i 46-godišnjakinja koja je navodno u ljubavnoj vezi s Čauševićem. Ona nije privedena, ali je se sumnjiči da je pomagala u iznudi. 

Prijetili 68-godišnjaku te od njega tražili novac za nepostojeći dug

Privedene muškarce se sumnjiči da su od studenog prošle godine do 8. siječnja ove godine putem telefona prijetili 68-godišnjaku te tražili od njega novac za nepostojeći dug. Od oštećenog su tražili tisuće kuna te su mu prijetili da će ga fizički ozlijediti i oduzeti mu imovinu. Osim iznuđivanja, Čauševića se sumnjiči i da je prevario oštećenog. Naime, 68-godišnjak je Nijazu Čauševiću povjerio brigu oko psa dok je boravio u inozemstvu, a što je ovaj iskoristio te mu je lažno prikazivao da je pas bolestan i da mu je potrebna operacija tako da je oštećeni za potrebe nepostojećeg liječenja psa uplatio nekoliko tisuća kuna.

Slovencima dali krivotvoreno rješenje o legalizaciji

Čauševiće se tereti i da su se dvojici slovenskih državljana predstavljali kao službene osobe koje im mogu pomoći oko legalizacije objekata na području Kavran. Od 34-godišnjeg slovenskog državljanina u prvih šest mjeseci 2018. godine uzeli su više tisuća kuna, nakon čega su mu dostavili krivotvoreno rješenje suda vezano za legalizaciju, dok su krajem prošle godine od 58-godišnjeg slovenskog državljanina također tražili više tisuća kuna da mu ne bi srušili nelegalizirani objekt. 

Postoji sumnja da je sudjelovao u ubojstvima romske djece tijekom rata u BiH

Inače, prema pisanju medija, Nijaz Čaušević Medo priznao je sudjelovanje u ubojstvima romske djece radi prodaje organa, no on je to kasnije demantirao. Taj pokolj se dogodio 1992. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda, gdje su tijela pronađena i ekshumirana 2004. godine. Odvjetnik Duško Tomić tvrdi da mu je Čaušević svojedobno priznao da su pripadnici HOS-a pobili romsku djecu koja su u autobusima putovala iz BiH prema zapadnoj Europi. Djeci su navodno izvadili mozak i koštanu srž, koje su kasnije prodavali na crnom tržištu organa. Čaušević je hrvatskim medijima tvrdio da nije ni čuo za takav zločin, a kamoli da ga je počinio. No, prema vlastitom priznanju, u BiH ne može ići jer su ga ondje proglasili ratnim zločincem.

Pročitajte više