Pulski aerodrom nije bio pod ugovorom s Thomasom Cookom

Foto: Duško Marušić/PIXSELL

PULSKA zračna luka nije imala ugovor s britanskom aviokompanijom Thomas Cook koja je danas objavila stečaj i prestanak rada, potvrdio je direktor te zračne luke Svemir Radmilo.

"U Puli nismo imali problema. No iz kompanije koja je sada na izdisaju prije nekog vremena su nas kontaktirali radi uspostavljanja suradnje i uvođenja novih linija, ali se to, dakle, neće dogoditi. Njima je očito zanimljiviji bio srednji i južni Jadran", rekao je Radmilo.

Thomas Cook ostavio 600.000 turista diljem svijeta

Podsjetimo, najstarija svjetska turistička tvrtka Thomas Cook propala je ostavljajući stotine tisuća putnika širom svijeta. Trenutno je diljem svijeta njenih oko 600.000 turista, većinom iz Njemačke, Britanije i Skandinavije, što je prisililo britansku vladu i osiguravajuća društva da koordiniraju operaciju zbrinjavanja klijenata tvrtke golemih razmjera.

Inače, sezona u pulskoj zračnoj luci još traje, a po riječima njezinog direktora, od početka godine do nedjelje, 22. rujna, ta je luka zabilježila promet nešto više od 700 tisuća putnika, što je povećanje od gotovo 10 posto u odnosu na lani.

Do kraja godine pulska zračna luka očekuje oko 780 tisuća putnika, dok je prošlu godinu zaključila s brojkom od 718.187 putnika.

Što se tiče strukture gostiju, prednjače upravo gosti iz Velike Britanije koji ostvaruju 30 posto prometa, slijede Nijemci s udjelom od 21,5, Nizozemci sa 6,9 posto, Rusi sa 6,8 posto te Norvežani i Šveđani s udjelima od 4,5 odnosno 3,9 posto.

Pročitajte više