Pulski Možemo će poduprijeti gradski proračun za 2022.

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

PLATFORMA Možemo Pula poduprijet će na sutrašnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnikov prijedlog proračuna za 2022. uz ocjenu da on nije idealan, nego rezultat dogovora i kompromisa unutar koalicije, rekla je predsjednica te platforme i Gradskog vijeća Dušica Radojčić. 

"Prijedlozi Možemo za uvrštenje u proračun odraz su nužnosti za bržom zelenom tranzicijom i većom otpornosti na promjene koje dolaze s klimatskim promjena, većom socijalnom osjetljivosti i boljim prostornim planiranjem, kao i za boljim upravljanjem javnim resursima", rekla je Radojčić i dodala da će ta politička platforma raditi na tome da se stavke koje ove godine nisu uvrštene ili koje nisu dovoljno ambiciozno planirane uvrste sljedeće godine.

Građanski odgoj i obrazovanje

Istaknula je da je prihvaćena njihova inicijativa da se u svih 11 pulskih osnovnih škola građanski odgoj i obrazovanje uvede kao izvannastavna aktivnost kojoj je svrha razvoj informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva. Kako je rekla, dostizanje tog cilja dugoročan je proces koji počinje edukacijom mladih o njihovim pravima i odgovornostima u građanskom društvu.

Po njezinim riječima, prijedlog je pripremljen u suradnji s GOOD inicijativom, koja godinama nastoji da se u škole uvede građanski odgoj i obrazovanje, koji će početi u školskoj godini 2022./2023., za što je u prijedlogu proračuna za 2022. osiguran novac. Novac će, dodala je, služiti za edukaciju nastavnika, nabavu udžbenika, troškove za radne materijale, terensku nastavu i putne troškove za superviziju nastavnika.

Osim toga, prihvaćen je prijedlog pulskog Možemo za projektiranje biciklističkih staza u gradu s obzirom na to da Pula, kako je ocijenila, "muku muči s prometnim gužvama i javnim prijevozom" kojim se građani ne koriste dovoljno te kronično nedostaju biciklističke staze.

Novi park

"Nedostaje nam mreža staza koja bi strateški i efikasno povezala centar i kvartovske centre grada s periferijom. Na naš prijedlog u proračunu za 2022. godinu predviđena su sredstva za izradu sveobuhvatnog plana gradskih biciklističkih pravaca", rekao je član pulskog Možemo Noel Mirković.

Osim toga, kako je istaknuto, prihvaćen je i prijedlog za kreiranje prvoga novog parka u Puli na području Valvidala, ideja da zeleni dio grada Pragrande postane središnji dio pulske zelene infrastrukture te ideja o izgradnji sunčanih elektrana na krovovima pulskih javnih i privatnih zgrada.

"Možemo Pula predložio je da se u proračunu za 2022. godinu osiguraju sredstva za minimalno uređenje Muzila kako bi se otvorio za građane, ali ta inicijativa nije našla mjesto u proračunu. Na samom početku mandata krenuli smo s inicijativom otvaranja Muzila za korištenje svim građanima, pokrenuli smo i osnivanje radne grupe za izradu prijedloga načina otvaranja Muzila te predložili dionike za rad u grupi", rekla je Dušica Radojčić.

Pročitajte više