Pupovac: Bivši šef Sabora Domljan širi govor mržnje i krši Ustav

GOVOROM mržnje nazvao je SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac istup bivšeg predsjednika Sabora Žarka Domljana koji je prije tri tjedna na HTV-u govorio o razlozima zašto je 1990. otpustio šefa saborskog restorana Milana Škorića. Pupovac je o tome progovorio u Saboru, a HDZ-ovci su njegov istup označili kao zloupotrebu saborske govornice.

Pupovac je kazao kako je Domljanov istup nedopustiv govor mržnje prema pripadnicima srpske nacionalnosti, kojim se krši i Ustav. Njega i njegovu stranku zabrinulo je, kazao je, Domljanovo objašnjenje kako je Škorića otpustio jer je meso za saborske zastupnike nabavljao kod mesara Mihaela Zeca, čija je mesnica, kazao je Domljan, bila poznato okupljalište kosovaca i udbaša, te je prijetila opasnost da će otrovati zastupnike.

Ocijenio je i kako je Domljan time "sugerirao da je obitelj Zec s pravom bila likvidirana". "Je li moguće da takvo što danas možemo čuti?", upitao je zastupnike. Upozorio je i na nestanak spomen-ploče na spomen-području bivšeg ustaškog logora Jadovno.

"O tome Sabor mora progovoriti"

Predsjednik Sabora Luka Bebić kazao je Pupovcu da ubuduće takve teme u Saboru predloži po redovnoj proceduri. Andrija Hebrang ga je optužio za "nedopustivu zloupotrebu saborskog Poslovnika", napomenuvši da Domljan više nije član HDZ-a, već obični građanin koji ima puno pravo istupati u medijima. Dodao je kako je Hrvatska odavno osudila zločin nad obitelji Zec i da su sudovi donijeli presude.

HDZ-ov Josip Đakić odbacio je Pupovčeve tvrdnje da je Domljan otpustio Škorića samo zbog njegove nacionalnosti, ističući kako su službe već tada upozoravale na moguću ugroženost Sabora.

Uz Pupovca je stala i HNS-ova Vesna Pusić koja je Domljanov istup također ocijenila potpirivanjem međunacionalne mržnje i kršenjem Ustava, odnosno temom o kojoj Sabor mora progovoriti.

Pročitajte više