Pupovac: Trebamo se baviti problemima koje imamo u Hrvatskoj, ustaškim zastavama

Screenshot: NOVA TV

U BEOGRADU je sinoć bio vrhunac proslave Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Građanima su se na svečanosti obratili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, član predsjedništva BiH Milorad Dodik i patrijarh Porfirije, prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve.

Mnoge je iznenadila Pupovčeva izjava kada je rekao "ne" Vučićevoj ideji o vješanju srpskih zastava u Hrvatskoj. "Bilo je važno da se razjasni pod kojim se uvjetima mogu u Hrvatskoj i Srbiji koristiti zastave drugih zemalja. Bilo je važno da Srbi u Hrvatskoj razumiju da svoju nacionalnu trobojku mogu koristiti na praznike koji su vezani uz njihove institucije ili značajne praznike na službenim skupovima", rekao je Pupovac na Novoj TV.

"Ničega što bi moglo zasmetati nije bilo"

"Za nas je ta stvar jučer bila završena", rekao je o Vučićevu pozivu. "Da smo imali više snage u drugim vremenima nego što su današnja, bio bih sretniji i mirniji čovjek", dodao je.

Na pitanje što se predsjednik Srbije ima petljati i glumatati tutorstvo nad hrvatskim Srbima Pupovac odgovara: "O tome kako ću ja govoriti i na koji način ću slati poruke, to pustite meni. Mi smo svoj posao odradili. Ničega što bi moglo zasmetati nije bilo, prijeđimo na naše stvari, ono što je naš problem u Hrvatskoj", rekao je.

Zatim je objasnio da se treba baviti zastavama "koje nisu zastave Republike Hrvatske". Ustaške zastave na skupovima i događajima nerijetka su pojava u zemlji.

"Ustaška zastava ne smije imati pravo javnosti"

"Policija u pravilniku postupanja ima odredbu da se treba uklanjati. Vlada treba učiniti sve da nitko od pripadnika manjina ne bude izložen vanjskim pritiscima i da ne žive u bilo kojoj vrsti nelagode ili straha", objasnio je.

"Pozdrav Za dom spremni, ustaška zastava ili bilo što u vezi ustaštva i njegovog oživljavanja ili opravdavanja u Hrvatskoj ne smije imati pravo javnosti", komentirao je Milorad Pupovac. 

Ove se godine obilježava 30. godišnjica pada Vukovara. Pupovac je izjavio da će biti prisutan, a o tome u kojoj će koloni biti, rekao je -"o tome ćemo još razgovarati".

Pročitajte više

 

Pročitajte više