Pupovac kod Stankovića: Ako vlada treba pasti, neka padne

Foto: HRT

GOST HRT-ove emisije Nedjeljom u dva je prvi čovjek SDSS-a, Milorad Pupovac. 

Na početku emisije raspravljalo se o štrajku u školama.

"Vlada je 2008. godine značajno smanjila plaće prosvjetarima i kada je došlo vrijeme da se nakon krize realizira ono što je obećano, onda se to nije realiziralo, već se razvlačilo u nekoliko porcija.

To se osjeti na uvjetima rada, entuzijazmu, kvaliteti. Plaće su samo jedan od segmenata. Onda kada nastavnici, profesori i učitelji vide da se nekima drugima povećava plaća, onda je teško njima reći da im se ne može podići plaća", kazao je Pupovac.

"Ako vlada treba pasti, neka padne"

Na pitanje voditelja Aleksandra Stankovića misli li da će pasti vlada zbog pritiska HNS-a, odgovara:

"Ako treba pasti, neka padne, ali ja mislim da se treba naći neki kompromis."

Kazao je da ne smatra da je HNS dao ultimatum vladi. Dodaje da je HNS i ušao u ovu koaliciju da u obrazovanju napravi reformu, poboljšava uvjete rada. 

"Ako tu neće biti dogovora između HNS-a i ostalih članova koalicije, onda ćemo mi naše kolege iz HNS-a potkopavati", rekao je. 

Neće podržati nijednog predsjedničkog kandidata

Kaže da neće podržati nikoga na predsjedničkim izborima.

"Mi smo vrlo aktivni promatrači cijeloga procesa. Iz toga bi moglo proizaći da u jednom trenutku SDSS pozove birače da glasuju za nekoga", dodaje. "Želimo da se kampanja koja je počela od izrazito desne pozicije vrati prema centru i tada ćemo vjerojatno imati bolje pretpostavke za donošenje odluke koga podržati", rekao je. 

Na pitanje kakav je predsjednik Hrvatskoj potreban, kazao je: Ozbiljan.

"Funkcija predsjednika se estradizirala. Čak i kroz ovu kampanju se uvelike i banalizirala", izjavio je. Objasnio je potom da to vidi u nekoliko elemenata.

Pupovac se i prisjetio Stjepana Mesića i vremena kada je on bio predsjednik te kazao da je on imao elemente duhovitosti, čak i elemente karnevalizacije kada je to procijenio da je dobro.

"No on se vrlo brzo vraćao u sferu vrlo ozbiljnih poruka, odluka i promišljenih ideja", rekao je Pupovac.  

Komentirao je i situaciju s HVIDRA-om.

"Kad bi se gledale izjave, i moje i tuđe, onda do sastanka s HVIDRA-om nikad ne bi došlo. Ako se gleda potreba da postoji povod koji može biti razlog za razgovor o tome. Ne razmišljam o sastanku i nisam siguran da u ovim okolnostima će do toga doći", rekao je.

Pročitajte više