Pupovac: nismo zadovoljni kampanjom za nedjeljne manjinske izbore

Srpsko narodno vijeće (SNV) zadovoljno je pripremom i tehničkim pretpostavkama za nedjeljne izbore za predstavnike nacionalnih manjina te suradnjom s Državnim izbornim povjerenstvom, no ne i predizbornom kampanjom u koju se, tvrdi predsjednik SNVa Milorad Pupovac, krenulo bez konzultacija s manjinskim predstavnicima i bez osiguranih novčanih sredstava.

"Država i međunarodna zajednica osigurali su novac za svoju birokraciju, a mi smo sami morali kupovati sve formulare za izbore i ovjeravati ih", izjavio je Pupovac na današnjoj konferenciji za novinare.

Najviše kritika uputio je međunarodnoj zajednici, posebno OESS-u i Europskoj komisiji, koji su, tvrdi, GONG-u dali da vodi kampanju, a da predstavnike Srba ništa nisu pitali. Nekorektnim je ocijenio da se u GONG-ovom izbornom spotu pojavljuju djevojke u kiltovima, a da se nigdje ne vide obilježja nacionalnih manjina.

"Mi smo odradili cijeli posao, a tijela državne uprave koja provode izbore i međunarodna zajednica koja im u tome pomaže prema nama se odnose kao da ne postojimo. Idući put bi bolje bilo da postoji izborno povjerenstvo i mi i da se suglasimo oko raspisivanja izbora, a da Vlada i međunarodna zajednica s tim nemaju nikakve veze", rekao je Pupovac.

Izvijestio je da je SDSS svojim kandidatima pokrio sve izborne jedinice, te da, osim u Puli, nema protukandidata. Birače je pozvao da izađu na nedjeljne izbore za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina te izbore za vijećnike u općinskim i gradskim vijećima i županijskim skupštinama.

Vijeća moraju biti identitet manjinske samouprave Srba u Hrvatskoj, bitna za afirmaciju manjina u lokalnim sredinama i suradnju s institucijama vlasti, istaknuo je predsjednk SNV-a.

Najavio je da će na poslijepodnevnom sastanku u Banskim dvorima od premijera Ive Sanadera tražiti da pozove predstavnike manjina da izađu na izbore, dok će glavna tema razgovora, kaže Pupovac, realizacija sporazuma između Vlade i SDSS-a. Tražit ćemo načine kako učvrstiti mehanizme za provedbu tog sporazuma, rekao je.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više