Pupovac o konstituiranju manjinskih vijeća, dopunskim izborima, stanarskom pravu

PREDSJEDNIK Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac pozvao je danas Vladu da u najkraćem roku sazove konstituiranje vijeća nacionalnih manjina i osigura njihov rad, kako bi što skorije počelo ostvarivanje prava manjina.

Podsjetio je da srpska nacionalna manjina ima uvjete za konstituiranje vijeća u 11 županija, u kojima živi oko 79 posto Srba u Hrvatskoj.

Komentirajući izbore za vijeća manjina rekao je da su birački popisi još jednom dokazali netočnost posljednjeg popisa stanovništva, jer je na biračkim listama, tvrdi, bilo čak 63 tisuće Srba više nego na popisu stanovništva.

Od Vlade je zatražio i raspisivanje dopunskih izbora za općine, gradove i županije, u kojima "nacionalne manjine nisu predstavljene razmjerno svom udjelu u stanovništvu".

Dopunske izbore Vlada je trebala raspisati neposredno nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva, no to nije učinjeno, kazao je.

Govoreći o problematici stanarskih prava Srba koji su u vrijeme rata to pravo na bilo koji način izgubili, Pupovac je ustvrdio kako su za nerješavanje tog pitanja krivi i neki članovi Vlade.

Navodne stavove "nekih članova Vlade", koji, prema Pupovčevim riječima, drže da se Srbima koji su prije rata imali stanarsko pravo ne može dopustiti otkup nekretnina, jer bi ih kasnije prodali i otišli iz Hrvatske, ocijenio je rasističkim.

"Članovi naše vlade koji se služe tim jezikom trebaju biti upozoreni da se služe vrstom rasističkog jezika", kazao je.

Naveo je da je rješavanje pitanje stanarskog prava obrađeno i Sporazumom o sukcesiji bivše Jugoslavije, u kojem stoji da će "sve sljednice bivše države priznati stanarsko pravo svima koji su ga imali ali ga u ratnim okolnostima nisu mogli konzumirati".

Taj je sporazum 2001. potpisao i ministar vanjskih polova Tonino Picula, a iako još nije ratificiran u Saboru mala je mogućnost da bude promijenjen, drži Pupovac.

Izvijestio je i da će SNV pokrenuti postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o izborima zastupnika u Hrvatski sabor po kojem pripadnici manjina imaju pravo samo na jedan glas.

Pročitajte više