Pupovac zbog Thompsonova koncerta napao vladu koju podržava

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

PREDSJEDNIK Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac je izjavio kako cijeni riječi predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović na svečanoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, kada je izrazila žaljenje i zbog svih stradalih Srba, i istaknuo želju da te riječi počnu djelovati u pravcu sankcioniranja počinitelja i priznavanja tih žrtava kao civilnih žrtava rata.


"Čuli smo predsjedničine riječi, kao što smo čuli riječi i nekih njenih prethodnika, cijenimo to i želimo da te riječi počnu djelovati u pravcima sankcioniranja počinitelja zločina i priznavanja ovih (srpskih) žrtava na valjan način kao civilnih žrtava rata jer one kao takve nisu priznate. To očekujemo i to želimo," rekao je Pupovac odgovarajući na novinarska pitanja nakon komemoracije u Uzdolju za skupinu ljudi koje su 5. kolovoza kako je rečeno pogubile hrvatske snage.

Kritika vlade

Na upit odnose li se njegove kritike upućene vlastima zbog neprocesuiranja počinitelja zločina nad srpskim stanovništvom prije 22 godine i na sadašnju Vladu, koju su on i SNV podržali, Pupovac je odgovorio kako se njegova kritika odnosi na "sve vlade koje su propustile napraviti ono što im Ustav, zakon i međunarodno preuzete obveze, posebice Ustavni zakon o suradnji s Haaškim sudom, nalagali".

"Mi od ove Vlade, koja je nepunih godinu dana u kabinetu, očekujemo da napravi pomak u ovom području i da se sankcioniraju počinioci žrtava kao što su ove ovdje, u skladu sa zakonom i međunarodno preuzetim obavezama."

Komemoracija u Uzdolju


Na pitanje je li pozvao predstavnike državne vlasti na današnju komemoraciju stradalim Srbima u Uzdolju, kazao je kako on osobno nije nikoga pozvao nego je to uradio ured Srpskog narodnog vijeća (SNV).

"Ono što mogu reći je kako očekujem da se može na miru komemorirati žrtvama kao što je danas bio slučaj, da se intenziviraju i završe istrage o počiniteljima zločina, te da počnemo razgovor ne samo o tome kako da toleriramo žrtve jedni drugih, nego kako da ... živi žive u miru mimo sukoba i mimo rasnih retorika, kakve čujemo u nizu razdoblja i momenata," kazao je Pupovac.

Thompsonov koncert

Novinari su tražili komentar sinoćnjeg Thompsonova koncerta u Slunju financiranog, rekli su, iz državnog proračuna za koji je i Pupovac digao ruku.

"Ako je Vlada odlučila financirati neki koncert onda mora voditi računa da taj novac bude utrošen onako kako treba biti utrošen, a ne za veličanje zločinačkog režima kakav je bio ustaški režim za vrijeme NDH;" rekao je Pupovac. Daleko je, kazao je, od onoga što nas je približilo da postoje koncerti na kojima će se uzvikivati "Za dom spremni," ili okupljanje bilo kojim povodom a posebice povodom "Oluje" na kojima će se "čuti uzvikivanje i slavljenje ustaškog, fašističkog kvislinškog režima."

"To nama ne može biti zajedničko i nije zajedničko, to je daleko od onog što nas je približilo i oni koji to omogućavaju moraju biti svjesni kako to ne može biti zajedničko i da neće biti zajedničko," dodao je Pupovac.

Pročitajte više