Purda se vratio u Hrvatsku: "Znao sam da moram biti hrabar"

HRVATSKI Branitelj Tihomir Purda nešto prije 19.30 sati sletio je avionom u Osijek.  Iz zatvora u Zenici nešto prije 18 sati izašao je u pratnji svoga odvjetnika Josipa Muselimovića i predstavnika hrvatskog veleposlanstva u BiH.Nekoliko minuta prije 20 sati, Purda je stigao pred svoj stan u Vukovaru. Djeca i supruga su mu dotrčali u zagrljaj, nitko nije ni pokušavao sakriti suze.

Purda je novinarima u Vukovaru ispričao kako, do prije nekoliko sati nije uopće znao da ga puštaju na slobodu. "Informaciju o oslobađanju čuo sam na vijestima u podne", kaže Purda.  "Ovo uhićenje bi mi se dogodilo kad-tad, s obzirom da sam bio na toj listi", kaže Purda, ali dodaje kako ga nitko nije obavijestio da ga Srbija traži. "Nikoga ne krivim i svima se zahvaljujem, posebno hrvatskoj vladi", kazao je Purda.

"Ne mogu vam opisati, osjećaj je odličan. Uzbuđen sam, ne mogu pričati. Mogu samo kazati da sam sretan jer idem svojoj ženi i djeci", kazao je kratko Tihomir Purda odmah po izlasku iz zatvora. Na pitanje je li očekivao da će ga pustiti na slobodu, Purda je odgovorio: "I jesam, i nisam".

Odvjetnik Muselimović Purdu je otpratio do Sarajeva, gdje se vukovarski branitelj ukrcao u avion Vlade RH, koji ga je odveo do Osijeka, odakle se vraća kući u Vukovar. Purdu je u zračnoj luci u Osijeku dočekao veći broj suboraca, kao i gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo. "Moja je profesionalna i ljudska obaveza dočekati Purdu, zbog svega što je propatio", rekao je Bubalo.

"Zahvalan sam Vladi RH, našoj ambasadi u Sarajevu i svom odvjetniku", poručio je Purda nakon što je sletio u Osijek, te ponovio kako jedva čeka doći kući, vidjeti suprugu i djecu i dobro se odmoriti. "U pritvoru sam se osjećao usamljeno i bilo mi je teško, ali vjerovao sam svima koji su radili na mom oslobađanju. Znao sam da moram biti hrabar i izdržati sve to", kaže Purda koji je posebno zahvalio svim braniteljima u Hrvatskoj koji su mu pružali potporu.

Srbija odustala od optužbi

Sud BiH donio je danas rješenje o obustavi ekstradicijskog postupka protiv Tihomira Purde. Odluka je donesena nakon što je Ministarstvo pravosuđa Republike Srbije putem Ministarstva pravosuđa BiH izvjestilo Sud BiH da nadležni sud u Republici Srbiji odustaje od zahtjeva za izručenje Tihomira Purde. S tim u vezi doneseno je rješenje o ukidanju pritvora, i službeno je izvijestio Sud BiH.

"Upravo jurim prema Zenici kako bismo preuzeli Purdu i vratili ga kući u Vukovar", kazao je za Index njegov odvjetnik Josip Muselimović nešto iza 16 sati kada je Sud BiH donio rješenje o obustavi ekstradicijskog postupka protiv Purde. Kako nam je u brzini kazao, rješenje Suda BiH već je stiglo u Zenicu, što znači da Purda izlazi iz pritvora.

Srpsko Tužiteljstvo za ratne zločine odustalo je od kaznenog progona Tihomira Purde, Danka Maslova i Petra Janjića Tromblona zbog nedostatka dokaza, stoji u priopćenju poslanom medijima. Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić za Blic je rekao kako se radi o predmetu iz vojnog pravosuđa te da je istraga odrađena vrlo loše. "Ovaj predmet je primjer dobre regionalne suradnje, i želim se zahvaliti tužiteljima u BiH i Hrvatskoj što su nam pružali asistenciju", dodao je Vekarić koji je izjavu Blicu dao prije nego što je poslano službeno priopćenje o odustajanju od progona.

Točno u podne stiglo priopćenje

Kako se navodi u priopćenju Tužiteljstva tijekom istrage utvrđeno je da nema dokaza za optužbe prema kojima je počinjen ratni zločin nad ranjenicima i bolesnicima te je Tužiteljstvo o odluci odustajanja od progona izvijestilo Viši sud u Beogradu koji će preko Ministarstva pravde Srbije o odluci obavijestiti Ministarstvo pravde BiH.

Također, Tužiteljstvo navodi u priopćenju kako je tijekom istrage ispitano 44 svjedoka, 13 u Srbiji te 31 u Hrvatskoj te da nitko od osumnjičenih nije ispitan od strane istražnog suca Vojnog suda jer nisu bili dostupni s obzirom da su u kolovozu 1992. razmijenjeni.

"Postupak koji su vodili vojni istražni organi 1999. godine nije vođen u skladu sa pravnim standardima procesuiranja kaznenih djela ratnih zločina, a zahvaljujući izuzetnoj pravosudnoj suradnji u regiji, posebno sa Tužilaštvom BiH i Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, donesena je navedena odluka.", zaključuje se u priopćenju srpskog Tužiteljstva za ratne zločine.

Muselimović: Nadam se da će Purda uskoro biti sa svojom obitelji u svom gradu na obalama lijepog plavog Dunava

Odvjetnik Tihomira Purde Muselimović još uvijek ne zna ništa o navodnom odustajanju od progona. "Ako je tako Sud BiH treba donijeti odluku o puštanju  pritvora i Purda će krenuti kući", dodao je Muselimović.

"Očekujem službenu obavijest, odnosno rješenje o odustajanju od progona. Jučer sam bio kod njega i razgovarao sam s njim. Očekivao sam to još jučer, ali lijepo je to čuti i danas. Ovo je razlog za veliko slavlje jer smo uspjeli dokazati njegovu nevisnost. Nadam se da će se procedura oko njegovog puštanja riješiti brzo te da će on uskoro biti sa svojom obitelji u svom gradu na obalama lijepog plavog Dunava", rekao nam je Muselimović.

Iz Odnosa s javnošću Suda BiH za Index su rekli kako niti oni nemaju nikakvih informacija o navodnom odustajanju od progona, no kažu kako treba vremena da potrebna dokumentacija i stigne do njih. Naime, prvo, ukoliko je zaista doneseno, Rješenje o odustajanju mora diplomatskim putem iz Srbije stići do Ministarstva pravde BiH, koje zatim te dokumente predaje Sudu.

Slobodanka Purda: Nadam se da je gotovo

I Slobodanka Purda, supruga zatočenog Tihomira, zasad je za odustanak od optužnice čula samo od novinara.  "Očekujem da mi se javi odvjetnik Muselimović, ništa ne znam. Nadam se da je konačno sve gotovo i da se vraća kući", rekla nam je Slobodanka Purda.

Branko Borković kratko je komentirao kako do svega ovoga nije niti trebalo doći, te da je to ispravna odluka. Purdi je poslao poruku neka se vrati bez mržnje i s ljubavlju. No, Borković je kazao i kako branitelji je odustaju od prosvjeda zato što ne žele da ih Srbija amnestira već žele da ih Hrvatska zaštiti.

I premijerka Kosor komentirala je odluku Tužiteljstva o odustajanju od progona hrvatskih trojice hrvatskih branitelja. Rekla je kako Vlada mora napraviti sve da se tako nešto više nikad ne ponovi. "Taj slučaj opterećivao nas je i ljudski i na drugom razinama, ali to je sada prošlost.", rekla je Kosor dodajući kako je sada najvažnije da se Purda vrati kući.

Odluka šokirala Šeksa

Zastupnike u Saboru o odluci da Purda već danas bude pušten na slobodu obavijestio je Damir Kajin. "Ne znam jeste li čuli, ali srpsko tužiteljstvo odustalo je od progona Purde, Janjića i Maslova", izvijestio je IDS-ovac zastupnike za vrijeme sjednice kazavši da je to veliki korak za srpsko pravosuđe. Ova je vijest posebno šokirala Vladimira Šeksa, čiji je jedini komentar bio "O, Bože". HDZ-ovac Jerko Rošin je, međutim, priliku iskoristio da primijeti kako "Kajin rijetko kada govori o onome što je predmet rasprave".

HSLS: Vlada nije zaštitila Purdu

"Raduje nas da se branitelj i građanin Republike Hrvatske Tihomir Purda konačno vraća svojoj obitelji, supruzi i djeci kao slobodan čovjek", priopćio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor povodom Purdinog puštanja na slobodu.

Iz HSLS-a ističu kako se raduju što se potvrdilo da su optužbe protiv Purde bile neistinite, te podsjećaju da su tražili maksimalan angažman hrvatskih vlasti na njegovom slučaju. "Tražimo od Vlade i odgovornih institucija da se ovakav slučaj više ne ponovi. Dužnost Vlade RH je da štite svakog svog građanina, što u slučaju Tihomira Purde nije bilo učinjeno", tvrdi Kosor.

Pročitajte više