Pušenje povećava mogućnost alergije

PUŠENJE može povećati rizik za mnoge alergije, uključujući i alergiju na metale od kojih se izrađuju naušnice i gumbi, otkrili su danski znanstvenici.

Istraživanje u kojemu je ispitano više od 1000 osoba između 15 i 69 godina, pokazalo je da su alergije češće kod pušača ili bivših pušača, objavio je časopis Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Takozvane kontaktne alergije su reakcije - poput crvene i nadražene kože - na dodirivanje neke supstance.

Dr. Allan Linneberg iz sveučilišne bolnice Glostrup u Kopenhagenu i njegovi kolege otkrili su da su kontaktne alergije na nikal - kojega ima u naušnicama i gumbima - češće među pušačima. Iako se alergije na nikal nekad javljaju u osoba koje nose naušnice, kod pušača je primijećen povećan rizik bez obzira na to nose li naušnice ili ne.

"Mislim da možemo reći kako ova studija nudi još jedan razlog za prestanak pušenja", rekla je dr. Kathleen Sheerin iz klinike za liječenje alergija i astme u Atlanti.

Dr. Sheerin, koja nije sudjelovala u istraživanju, naglašava kako su nužna dodatna istraživanja kako bi se otkrio uzrok povezanosti pušenja i kontaktnih alergija.

Istraživači napominju da još ne znaju kako točno pušenje može dovesti do povećanog rizika za alergiju.

(Hina) dgk dgk

Pročitajte više