Pušenje se vraća u kafiće, ali ne i u restorane i hotele

"ZAKON o ograničenju korištenja duhanskih proizvoda promijenjen na način da prostor za pušenje u kafiću ne smije biti manji od deset kvadratnih metara i ne smije zauzimati više od dvadeset posto površine prostora", objasnio je danas ministar zdravstva Darko Milinović na sjednici Vlade na kojoj je napokon "pao" kontroverzni zakon. No, pušači će morati malo pričekati jer Vlada nije donijela uredbu već zakonske izmjene koje pak moraju proći saborsku proceduru. Nakon izglasavanja u Saboru, izmjene će nastupiti osam dana od objave u Narodnim novinama.

Da ne bi bilo da je Vlada posustala pred duhanskim lobijem, Vlada je danas dodatno postrožila reklamiranje duhanskih proizvoda pa se tako zabranjuje reklamiranje duhanskih proizvoda i na mjestima gdje se oni mogu kupiti.

"Nama je i dalje primarna zaštita ljudskog zdravlja", objašnjavao je Milinović promjene zakona za kojeg je priznao da je ovog ljeta bacio ugostitelje "na koljena". Također, ministar zdravstva objašnjavao je i tehničke karakteristike koje će morati imati ugostiteljski objekt da bi udovoljio uvjetima novog zakona a vezani su za "atmosferski zrak". To znači da mora postojati ventilacijski sustav koji omogućuje najmanje 10 izmjena zraka na sa odnosno uređeni odvod zraka onečišćenog duhanskim dimom iz pušačkog prostora u otvoreni prostor.

Duhanski dim morat će proći kroz filtere, a posebno uređen prostor morat će imati posebne letke kao i plakate te naljepnice  koji će upozoravati na štetnost pušenja.

"Onaj tko dokaže da ima uvjete koji su natprosječni može čak i birati želi li pušački ili nepušački objekt", rekao je Milinović naglasivši još jednom da nema izmjena što se tiče bolnica, škola i vrtića kao i objekata koje koriste javne službe, osim zatvora i kaznionica gdje se može pušiti u posebno označenim prostorijama.  

Zabrana pušenja i dalje će ostati na snazi u restoranima i hotelima.

Pročitajte više