Pusić: Arbitraža se ne može nastaviti, ona za nas ne postoji

Foto: FAH

HNS se danas putem priopćenja za medije oglasio o odluci Arbitražnog suda, prema kojoj se Hrvatskoj i Sloveniji nalaže nastavak arbitražnog procesa oko graničnog spora.

"Odluka o nastavku arbitraže je vrlo iznenađujuća s obzirom na to da se arbitraža ne može nastaviti između dva partnera od kojih jedan od partnera ne sudjeluje u arbitraži. Temeljem toga i bila kakva odluka Arbitražnog suda Hrvatsku ne obvezuje, stoga nas ne obvezuje ni da postupamo u skladu s njom", poručila je počasna predsjednica HNS-a i potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić povod odluke Arbitražnog suda u Haagu da se postupa ipak nastavlja, iako se Hrvatska iz njega povukla.

"Hrvatska je i dalje spremna tražiti alternativne načine rješavanja spora oko granice, ali ova konkretna arbitraža za nas ne postoji, završena je i njezine odluke nas ne obvezuju", istaknula je Vesna Pusić.
Podsjetila je da je Hrvatska svojedobno obavijestila međunarodnu arbitražu o svojoj odluci izlaska iz arbitražnog postupka zbog kršenja Sporazuma od strane Slovenije.

"Kako i onda, tako i danas smatramo da je kršenjem Sporazuma o arbitraži do te mjere kontaminiran materijal temeljem kojeg Arbitražni sud treba donijeti odluku da se arbitraža ne može nastaviti. O toj svojoj odluci Hrvatska je obavijestila sve nadležne institucije te je pokrenula postupak izlaska iz arbitraže", zaključila je Vesna Pusić.
 

Pročitajte više