Pusić: Do kraja godine trebamo završiti pregovore s EU-om

NA DANAŠNJOJ sjednici Sabora predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić predstavila je izvješće o radu odbora koje su saborski klubovi podržali. Pusić je kazala da bismo do kraja ove godine trebali završiti pregovore s EU-om. Prema njezinim riječima, to bi se dogodilo ako bi se do kraja ljeta otvorila sva poglavlja, odnosno preostala tri: Tržišno natjecanje, Pravosuđe i ljudska prava te poglavlje Vanjska i sigurnosna politika, a na jesen zatvorila četiri, pet poglavlja.

Pusić je također kazala da postoji mogućnost otvaranja stečajnog postupka, a ne likvidacije brodogradilišta. Predsjednica Nacionalnog odbora dodala je da bi zatvaranje poglavlja Pravosuđe moglo biti najteže zbog izvješća haškog tužitelja Sergea Bramertza. 

"Sa stečajem brodogradnje u stečaj ide i Hrvatska"

Neven Mimica, SDP-ov zastupnik, kazao je da je Bruxelles zahtijevao da brodogradilišta moraju poslovati bez državnih potpora, a da je privatizacija tek savjet. Milorad Pupovac smatra da se iza poglavlja Pravosuđe i temeljna prava krije zamka zbog otpora provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina. Damir Kajin na sjednici Sabora kazao je da sa stečajem brodogradnje u stečaj ide i Hrvatska zbog mogućnosti naplate 12 milijardi kuna jamstva za brodogradnju.

Pročitajte više