Pusić: Do ljetne stanke Hrvatska bi trebala otvoriti sva poglavlja i većinu zatvoriti

VESNA PUSIĆ, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske EU, kazala je da bi Hrvatska do kraja kolovoza trebala otvoriti sva poglavlja u pregovorima o pristupanju EU te većinu i zatvoriti. Nakon sastanka odbora Pusić je rekla da je španjolsko predsjedništvo EU-a odredilo cilj, koji je otvaranje svih poglavlja u pregovorima s Hrvatskom.

"Što se odbora tiče, do ljetne stanke u kolovozu trebali bismo zatvoriti sva poglavlja, osim triju, najviše četiriju", izjavila je Vesna Pusić. Dodala je da se radi o Pravosuđu i temeljnim pravima, Tržišnom natjecanju te o Vanjskoj, sigurnosnoj i obrambenoj politici.

Otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava očekuje tijekom proljeća

Hrvatska je do sada otvorila 30 poglavlja u pregovorima s EU-om od ukupno 33 o kojima se pregovara, a 17 je privremeno zatvoreno. "Pregovori u poglavlju Tržišno natjecanje mogli bi biti otvoreni u travnju", kazala je Pusić i dodala da poziv za predaju pregovaračkog stajališta u tom poglavlju Hrvatska očekuje za nekoliko tjedana. Pusić otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava očekuje "tijekom proljeća, do lipnja". Nizozemska, koja je kočila otvaranje pregovora u tom poglavlju zbog primjedaba glavnog haškog tužitelja o nedovoljnoj suradnji s Haaškim sudom, službeno je uklonila rezerve u vezi s njegovim otvaranjem.

Hrvatska je u poglavlju Porezi tražila deset odgoda primjene europskih propisa. Pet zahtjeva je prihvaćeno, jedan u cijelosti, a nekoliko ih je preinačeno, kazala je Pusić.

Slovenija blokira poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, dok je Hrvatska otvorila pregovore u poglavljima Okoliš i Ribarstvo, koja je Slovenija dugo blokirala.

Pročitajte više