Pusić informirala Beograd da će Hrvatska uskoro priznati Kosovo

NAKON što je prije nekoliko dana izjavila kako će, prema njezinim saznanjima, Hrvatska Kosovo priznati sredinom ožujka, predsjednica HNS-a Vesna Pusić u Beogradu je danas ponovila istu stvar.

Kazala je kako ne zna u kojem će točno trenutku Hrvatska priznati neovisno Kosovo, ali da je realno za očekivati da će se to dogoditi u ovom mjesecu. Kazala je kako pitanje Kosova nije nešto što se ne tiče Hrvatske i da Hrvatska želi zadržati kvalitetne i dobrosusjedske odnose sa Srbijom.

"Priznat ćemo, ali procjenjujemo trenutak"

Hrvatska, kako je, kazala, procjenjuje trenutak u kojem će službeno priznati Kosovo zato što izrazito cijeni i važni su joj odnosi sa Srbijom te ne želi pokazati neoprez ili zanemariti činjenicu da je to za Srbiju u ovom trenutku osjetljivo političko pitanje.

"Srbija će morati zadržati dobre odnose sa svim zemljama koje priznaju Kosovo jednostavno zato što će to biti većina zemalja u svijetu i većina zemalja u Europi", kazala je Pusić, koja je u Beogradu nazočila konferenciji Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića o temi "Srbija u Europu, Europa u Srbiju".

"Slučaj proglašenja neovisnosti Kosova nije pitanje o međunarodnom pravu, već o rezultatima agresivnih ratova"

Pusić je kazala kako za Srbiju sigurno postoji racionalan interes da ne ode u samoizolaciju, dodavši kako je očito većinska procjena da je destabilizacija koja je proizvedena neovisnošću Kosova na srednji, a pogotovo na duži rok, "de facto stabilizirajuća i za regiju i za Srbiju".

Dodala je, kako slučaj proglašenja neovisnosti Kosova nije pitanje  međunarodnog prava, već rezultata agresivnih ratova.

"I sadašnje je stanje vjerojatno njihova posljednja posljedica", kazala je Pusić, podsjetivši da se u zadnjih devet godina, od kada je na Kosovu uprava UNMIK-a, pokazalo da na Kosovu nije uspostavljena vlast srbijanskih tijela.

"Zbog toga se ne treba ni posebno veseliti niti posebno očajavati. To je jednostavno činjenica loše politike", kazala je Pusić.

K.C.
Foto: Index

Pročitajte više