Pusić: Moramo pokušati održati datum 17. ožujka

Hrvatska treba pokušati održati 17. ožujka kao datum početka pristupnih pregovora s EU, ali je situacija teška i ozbiljna i treba se pripremati i za mogućnost da pregovori budu odgođeni, rekla je u ponedjeljak u Zagrebu potpredsjednica Hrvatskog sabora Vesna Pusić.

"Nikad nije gotovo dok nije gotovo. Treba i dalje raditi na tome da taj datum (17. ožujka) održimo, ali je situacija teška i ozbiljna", rekla je Pusić novinarima uoči redovnog mjesečnog radnog ručka s veleposlanicima Hrvatskoj susjednih zemalja.

Prema njezinm riječima, situacija unutar EU se krajnje radikalizirala od prosinca, kad je na Europskom vijeću određen 17. ožujka za početak pregovora, jer odluka da odbjegli general Ante Gotovina mora biti u Hagu prije tog datuma nije bila ni toliko čvrsta, ni toliko široko prihvaćena.

"Pozicija se radikalizirala i u oštrini i u opsegu, jer sad iza nje stoje sve zemlje članice EU", kazala je Pusić i napomenula da se termin "pune suradnje s Haškim sudom" u Europi sad isključivo tumači kao "Gotovina u Hagu".

"Treba iskoristiti ovih mjesec dana kako bismo učinili sve što možemo, jer bi odgoda početka pregovora na, vjerojatno, listopad, za nas bila krajnje nepovoljna", ocijenila je Pusić.

Takvo stajalište obrazložila je činjenicom da 2. listopada Turska počinje pregovore o pristupu EU, koji će biti složeni i vrlo teški i ne moraju nužno završiti članstvom.

"Ako mi počnemo pregovore paralelno s Turskom, imat ćemo bitno težu situaciju nego da ih počnemo ranije i samostalno", ustvrdila je potpredsjednica Sabora.

No Hrvatska se ipak, smatra Pusić, mora pripremati i za takvu mogućnost, u kojem slučaju bi morala inzistirati na predscreeningu.

"Pregovori službeno počinju screeningom (usporedbom i analizom pravosuđa", pa predscreeningom oni ne počinju, ali se njima obavlja veliki dio posla unaprijed, pa se rezultati tog rada mogu samo dodati kad počne screening, čime se cijeli postupak jako ubrzava", kazala je Vesna Pusić.

Na redovitim radnim ručkovima u Saboru razmatra se razvitak odnosa Hrvatske i susjednih zemalja, a uvijek postoji i tema od zajedničkog interesa za sve zemlje regije, zbog čega se poziva i poseban gost. Ovaj put je to bio nastavak procesa približavanja Hrvatske EU, odnosno mogućnost odgode početka pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU, pa je kao gost pozvan veleposlanik Nizozemske Lionel Strenghart Veer, koji je sastanku nazočio i kao predstavnik Luksemburga, zemlje koja trenutačno predsjeda EU.

"Znate i sami da nizozemska vlada podržava Hrvatsku u procesu približavanja EU, ali i da još uvijek postoji veliki problem koji treba razriješiti da bi pregovori mogli početi 17. ožujka, a to je potpuna suradnja s Haškim sudom. Uostalom, mogli ste čuti što je o tome rekao predsjedavajući EU Jean-Claude Juncker nakon sastanka s glavnom tužiteljicom ICTY-a Carlom del Ponte", rekao je Veer novinarima.

Uz Pusić i Veera, radnom ručku i sastanku nazočili su, prema najavama, veleposlanik Bosne i Hercegovine Zlatko Dizdarević, Italije Alessandro Grafini, Mađarske Laszlo Mohai, Slovenije Peter Andrej Bekeš te Srbije i Crne Gore Milan Simurdić.

(Hina) xdam ydj

Pročitajte više