Pusić: Nije točno da smo svi mi isti

Predsjednica HNSa Vesna Pusić na današnjem je Izvještajnom saboru HNSa, održanom u zagrebačkoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kao osnovnu zadaću te stranke navela priključenje Hrvatske EU u slijedeće četiri godine.
Pusić je, obraćajući se izaslanicima izvještajnog sabora, kojih je bilo oko 3.000, ocijenila kako se u Hrvatskoj pred izbore stvara atmosfera cinizma i sivila.

"Nije točno da smo svi isti. Mi nismo isti, pokazali smo to dosljednim stavom i uspjehom u velikim projektima", kazala je Pusić, najavljujući da će se stranka zalagati za reformu pravosuđa, koja bi trebala stvoriti pretpostavke za ravnopravnost svih hrvatskih građana i pozitivnu poduzetničku i gospodarsku klimu.

Izaslanicima su se obratili i brojni gosti, među kojima izaslanici parlamentarnih stranaka SDP-a, HSLS-a, Libre, DC-a, IDS-a, PGS-a, SBHS-a i HND-a.

Izaslanici izvještajnog sabora HNS-a posebno su toplo pozdravili počasnu predsjednicu Savku Dabčević-Kučar, koja ih je u svom govoru podsjetila na događanja u Hrvatskom proljeću, 1971.

Pozdravljajući skup u ime SDP-a, Davorko Vidović je istaknuo kako se nada da će predstojeći parlamentarni izbori "dekontaminirati političku scenu od onih koji politiku vide isključivo kao poligon za ostvarivanje sitnih politikantskih interesa i šalju poruku da smo svi isti". Vidović upravo u SDP-u i HNS-u vidi stranke na kojima je odgovornost da pokažu drugačiju politiku.

Uspjeh na predstojećim izborima HNS-u je poželjela i HSS-ova izaslanica Marijana Petir, koja od izbora očekuje "normalizaciju političke scene".

Prikazivanjem dvaju filmova, HNS je u "Lisinskom" predstavio svoj izborni program, a početak stranačke kampanje najavili su bubnjevima "Zli bubnjari".

Hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, koji je svoj nedolazak ispričao radnim obvezama, HNS-ovci su odaslali priznanje za promicanje tolerancije, parlamentarizma i demokracije, a kao jednu od najvećih Mesićevih zasluga predsjednica Pusić je navela promicanje tolerancije u regiji, čime je, kako je kazala, "predsjednik Mesić pokazao da se ratne rane mogu zaliječiti jedino tolerancijom".

"Čini mi se da je ova predizborna kampanja počela više neozbiljno nego neugodno, no, to se da popraviti nametanjem ozbiljnih tema", kazala je Vesna Pusić, koju su novinari nakon završetka sabora stranke tražili komentar jučerašnje izjave predsjednika Mesića da nije razmišljao o odgodi izbora, ali da "ima ekscesa i poruka koje nisu za ovo vrijeme".

Napomenula je da su se čelnici stranaka vladajuće koalicije, dogovorili da se izbori održe 23. studenoga, no naglasila je kako će posljednju riječ o tome ipak dati predsjednik Mesić.

Zamoljena da komentira nedavno upozorenje Europske komisije da Hrvatska ne bi smjela proglasiti gospodarski pojas na Jadranu bez dogovora sa susjedima, Vesna Pusić je kazala kako se HNS i dalje zauzima za proglašenje gospodarskoga pojasa. No, istaknula je, dinamika i realizacija proglašenja gospodarskog pojasa trebala bi se dogovarati u koaliciji, ali i sa susjedima, uvažavajući i njihove interese.

Naglasila je kako je "svima u interesu da se Jadran zaštiti", ali da postoje i druge varijante zaštite Jadrana, kakva je, primjerice, eko zona.

"Hrvatska mora štititi vlastite gospodarske interese ali je u interesu Hrvatske i dobar odnos sa susjednim zemljama, a na ovom pitanju pokazat će se naša sposobnost za buduće dogovaranje unutar Europske unije", rekla je Pusić.

Pročitajte više