"Pustite neka pljačkaju, ne isplati se gubiti glava za 2000 kuna"

U POSLJEDNJE vrijeme o hrvatskim se zaštitarima u medijima pričalo uglavnom zbog njihove nemogućnosti da spriječe neku pljačku ili nažalost, zbog tragične pogibije nekoga iz njihovih redova. Zaštitari su tako o svojoj strani priče i problemima s kojima se suočavaju, poput psihičkih napora kojima su izloženi (a od kojih, kako kažu, nemaju nikakvih beneficija), kao i o odnosu poslodavca i zaštitara koji bi se mogao porediti s onim robovlasničkim, odlučili progovoriti na blogu hr-zastitari.bloger.hr.

U jednom od prvih postova spominje se tako da ljudi koji su nedovoljno upućeni često ne razumiju "dvije ogromne suprotnosti", a to su "lokalni mafijaši" s jedne strane, te "pravi zaštitari s čistim policijskim dosjeom" s druge strane.

"Skoro svaki grad u Hrvatskoj ima jednu ili više takvih reketarsko-batinaških klanova, a u Splitu i okolici jedan od jačih je onaj na čijem se čelu nalazi osoba koja je predložena da zamijeni Željka Strizu na mjesto predsjednika kaštelanske Hvidre, a isti je braniteljsku imovinu stekao ´91. godine u dvostrukom propucavanju nogu u diskoteci Cassanova. Što je još jedan dokaz o bolesti društva u kojem živimo, jer to pokazuje da kriminal seže daleko dublje nego mi to znamo i mislimo." - piše autor spomenutog bloga, opisavši u nastavku kako zapravo operira prva skupina "zaštitara".

Kako piše, takvi zaštitari "reketare" na način da se osoba na čelu skupine pojavi na vratima vlasniku nekog lokala, najčešće elitnog okupljališta mladih ("jer se tu vrti velika lova"), kojemu ponudi zaštitu objekta. U slučaju da vlasnik objekta to odbije, uz obrazloženje da u njegovu lokalu nema incidenata ili da je već angažirao neku legalnu zaštitarsku tvrtku, "reketar" koji mu se pojavio na vratima sutradan pošalje nekoliko tzv. "razbijača" da "naprave nered" u istom, nakon čega se osoba na čelu skupine ponovno pojavi pred vratima vlasnika objekta s pitanjem treba li mu zaštita. "Što mislite jel´ treba?" - postavlja retoričko pitanje autor bloga na kraju spomenutog teksta.

Na blogu se također spominju i "laici" koji kada u medijima čuju o još jednom neuspjehu zaštitara da spriječe pljačku, nerijetko komentiraju u stilu "Zašto uopće rade kao zaštitari kada ne znaju spriječiti pljačku?".

"I to šta govore je istina, živa istina, pa brate imaš pištolj, a ne možeš ga koristiti, jer, ako ga upotrijebiš i u krajnjoj nuždi, a raniš ili usmrtiš pljačkaša ili nekog od civila ili kolega, ne gine ti zatvor. Jer u zakonu piše da zaštitar može upotrijebiti vatreno oružje, ali. To "ali" vam sve govori." - piše autor, objasnivši kako će zaštitar, u slučaju da upotrijebi pištolj, završiti na sudu i vrlo teško objasniti kako je došlo do uporabe vatrenog oružja.

Na blogu se također spominje i kako su zaštitari često izloženi psihičkim naporima, dok "njihovi kolege ginu za prosječnu plaću od 2 500 kuna".

"Petorica zaštitara se ubilo zbog pritiska poslodavaca koji im, ako se odbije prekovremena smjena prijete otkazom, a posebno maltretiraju zaštitare koji su digli nekakve kredite, poslodavci to znaju i iskorištavaju na način da je prisiljen raditi i 24 h u komadu, a oni se bogate na našem jadu i voze jahte i skupe automobile, a prekovremene sate isplaćuju u kuvertama na crno. Pa pobogu, gdje su te institucije pravne države?" - piše autor bloga, prozvavši u daljnem tekstu i ministra unutarnjih poslova Ivicu Kirina.

"Kirin nedavno poručuje da će sve zaštitare posebno provjeravati zbog dvoje kolega koji su pronevjerili veće svote novca. Stvarno smo dno dna. Dok smo MUP-u plaćali za licence, neki i do 6000 kn, potrebe za dodatnim provjerama nije bilo. A ministar Kirin bolje da pročešlja svoje redove u kojima još ima policajaca s osnovnom školom, a zadnji liječnički im je bio 1995 godine. O kriminalnim dosjeima da ne pričamo." - piše u nastavku.

"Ma pustite ih neka pljačkaju, ne pružajte otpor, ionako nikoga nije briga za vas osim vaših obitelji, pa valjda će stoka sitnog zuba jednom shvatiti da se ne može gubiti glava za 2000 kuna. S ili bez ovlasti nećemo i ne želimo". - poruka je koju, između ostalog, autor bloga proručuje onima koji se bave zaštitarskom profesijom. Ostale zapise o spomenutoj problematici možete pročitati na blogu hr-zastitar.bloger.hr.

Pročitajte više