Putin: Belgija postoji uglavnom zahvaljujući Rusiji

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u srijedu tijekom odgovaranja na pitanja na Svjetskom festivalu mladih rekao da Belgija svoje postojanje može zahvaliti Rusiji. Inače, Svjetski festival mladih je okupljanje mladih iz cijelog svijeta i Rusije blizu Sočija. Putinu je pitanje postavio Belgijac.

Prema Putinovim riječima, Belgija se zahvaljujući Rusiji i poziciji Rusije prvi put pojavila na mapi svijeta kao nezavisna država, piše Politico. No, Putin nije precizirao kako. Ipak, istina je gotovo potpuno obrnuta.

Logičnije je da Belgija postojanje treba zahvaliti antiruskim poljskim revolucionarima nego Rusima

Kada je Belgija digla revoluciju protiv Kraljevine Nizozemske u potrazi za neovisnošću 1830., Rusija je bila u potpunosti na strani Nizozemaca i planirala je poslati trupe da slome belgijske pobunjenike, bojeći se bilo kakve akcije protiv velikih europskih monarhija.

Car je naposljetku morao promijeniti svoje planove za te trupe, mnoge od njih poljske, zbog studenog ustanka u Poljskoj. Nakon što je poražen, odbjegli poljski časnici uputili su se u Belgiju, gdje su ojačali novonastale oružane snage zemlje.

Budući da je Rusija prihvatila belgijsku državnost na Londonskoj konferenciji 1830., bilo bi logičnije zasluge za postojanje zemlje pripisati antiruskim poljskim revolucionarima nego Rusima. Britanija i Francuska smatrane su vodećim silama na konferenciji, piše Politico.

Pročitajte više