Putin dolazi u Gdanjsk: Poljaci očekuju povijesnu ispriku

RUSKI premijer Vladimir Putin dolazi u posjet Poljskoj zajedno sa svojim kolegama, njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te ministrima vanjskih poslova Velike Britanije i Francuske na obilježavanje 70. godišnjice početka Drugog svjetskog rata. Ovaj posjet je vrlo važan za Poljake jer očekuju ispriku premijera Putina za sporazum koji su sklopile nacistička Njemačka i Sovjetska Rusija, a kojim je bila dogovorena podjela Poljske.

Rusija se nikada nije ispričala za Ribbentrop - Molotovljev pakt, sklopljen mjesec dana prije početka Drugog svjetskog rata u kojem je, tajnom klauzulom, dogovorena podjela zemlje između Berlina i Moskve. Podjela se dogodila nakon što je Hitler zauzeo Poljsku što je rezultiralo velikim brojem poginulih, čak do 55 milijuna ljudi. Tajna klauzula otkrivena je tek nakon rata kada je na svijetlo dana došla nacistička arhiva dokumenata što svakako nije pridonijelo ionako lošim odnosima Poljske i Rusije.

"Prisutnost ruskog premijera u Gdanjsku mogla bi označiti prekretnicu u našem vrednovanju povijesnih događaja", rekao je poljski predsjednik vlade Donald Tusk. Putin je u svom "Pismu Poljacima" i sam priznao kako "nesumnjivo postoji dobar razlog za osuđivanje Sporazuma", ali da je to već učinio Sovjetski kongres narodnih predstavništava, javlja Gazeta Wyborcza.

Julij Kvintsinkij, zamjenik predsjednika ruskog parlamentarnog Odbora za međunarodne odnose, tvrdi kako Rusija nije učinila ništa loše. Smatra da je Moskva sporazumom samo "kupovala vrijeme" kako bi se što bolje pripremila za rat protiv Nacista i zaštitila granice SSSR-a. "Svaki rat se ocjenjuje prema rezultatima koje proizvede. Rezultat tog rata je išao u našu korist. Taj rat nas je pretvorio u veliku svjetsku silu", kaže Kvitsinskij.

Iako su odnosi Moskve i Varšave loši, Putinove izjave prije posjeta dale su nadu Poljacima da će komemoracije u Gdanjsku okrenuti novo poglavlje u odnosima dvije zemlje. Nadaju se da će isprika barem rasvijetliti dio mračne povijesti koja se odvijala prije i tijekom Drugog svjetskog rata.

Pročitajte više