Putin i Scholz razgovarali sat vremena. Putin upozorio Njemačku

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u telefonskom razgovoru da je njemački i zapadni pristup ratu u Ukrajini "destruktivan" i pozvao Berlin da ponovno promisli o tome, objavio je Kremlj, a Scholz je pozvao Putina da što prije pronađe diplomatsko rješenje za Ukrajinu. 

Rusija i zapadne vlade su po pitanju Ukrajine na dijametralno suprotnim pozicijama, iako su i Moskva i Washington objavili u protekla 24 sata da su u načelu otvoreni za pregovore. "Skrenuli smo pozornost na destruktivan stav zapadnih država, uključujući i Njemačku, koje upumpavaju oružje u kijevski režim i uvježbavaju ukrajinsku vojsku", priopćio je j Kremlj nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

"Sve ovo, kao i sveobuhvatna politička i financijska podrška za Ukrajinu, vodi do toga da Kijev potpuno odbija ideju bilo kakvih pregovora", dodao je. Scholzov glasnogovornik je priopćio da je njemački kancelar pozvao Putina da pronađe diplomatsko rješenje za ukrajinski sukob što je prije moguće, "uključujući i povlačenje ruske vojske".

"Kancelar je osudio ruske zračne napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i naglasio njemačku odlučnost da pomogne Ukrajini u osiguravanju svojih obrambenih mogućnosti protiv ruske agresije.", dodao je glasnogovornik.

Poziv Nijemcima

Kijev kaže da su mirovni pregovori mogući samo ako Rusija prestane napadati ukrajinski teritorij i povuče svoju vojsku s ukrajinskog tla.

Nakon što je Putin proglasio aneksiju ukrajinskog teritorija u rujnu, predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da pregovori neće biti mogući sve dok Putin ostane na vlasti, iako Ukrajina nije ponovila te uvjete proteklih tjedana. Putin "je pozvao Nijemce da ponovno promisle o svom pristupu u kontekstu događanja u Ukrajini", stoji u priopćenju Kremlja.

Dodaje se da je Putin branio ruske raketne napade na mete u Ukrajini kao iznuđeni odgovor na ukrajinske napade na rusku infrastrukturu, uključujući ključni most između Rusije i Krima. Ranije u petak, Kremlj je priopćio da je Putin otvoren je za pregovore o mogućem rješenju u Ukrajini, ali odbijanje Sjedinjenih Država da priznaju anektirane teritorije kao ruske koči potragu za bilo kakvim potencijalnim kompromisom.

Biden spreman na razgovor

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je u četvrtak da je spreman razgovarati s Putinom ako čelnik Kremlja traži način da se rat završi, ali da Putin to još nije nagovijestio. "Predsjednik Ruske Federacije uvijek je bio, jest i ostaje otvoren za pregovore kako bi osigurao naše interese", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o Bidenovim izjavama.

"Najpoželjniji način za postizanje naših interesa je mirnim, diplomatskim sredstvima", rekao je Peskov. "Putin je bio, jest i ostaje otvoren za kontakte i pregovore", dodao je.

Putin je rekao da nimalo ne žali što je pokrenuo ono što naziva ruskom "specijalnom vojnom operacijom" protiv Ukrajine i smatra rat prijelomnim trenutkom kada se Rusija konačno suprotstavila arogantnoj zapadnoj hegemoniji nakon desetljeća poniženja u godinama nakon pada Sovjetskog Saveza 1991.

Ukrajina i Zapad kažu da Putin nema opravdanja za ono što nazivaju okupacijskim ratom u imperijalnom stilu. Ukrajina kaže da će se boriti dok posljednji ruski vojnik ne bude izbačen s njezina teritorija.

Pročitajte više

 

Pročitajte više