Putin i Zelenskij razgovarali uoči primirja, pozdravljaju napore za rješavanje sukoba

Ilustracija: EPA

UKRAJINSKI predsjednik Volodimir Zelenskij je, uoči početka primirja, u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom pozdravio napore za rješavanje sukoba ukrajinskih snaga i separatista koje podržava Kremlj.

Moskva i Kijev su ranije tijekom mjeseca prihvatili pokretanje primirja u području Donbasa, na istoku Ukrajine, preduvjet predviđen mirovnim sporazumom iz Minska iz 2015. 

U sukobu boraca koje podržava Rusija i ukrajinskih postrojbi poginulo je više od 13.000 ljudi od 2014., kada je Rusija pripojila Krim i kada su se proruske snage na istoku Ukrajine pobunile protiv Kijeva.

Potpuno primirje

Predsjednici dviju država su pozdravili dogovor o potpunom i globalnom primirju u Donbasu, navelo je ukrajinsko predsjedništvo u priopćenju. 

Zelenskij je također pozvao na udvostručenje napora za oslobađanje ukrajinskih zatočenika u Donbasu, na Krimu i u Rusiji, dok je Kremlj naglasio da je važno da strane u sukobu bezuvjetno poštuju dogovore. 

Predsjednik Putin je naglasio zabrinutost zbog zakona koji je nedavno usvojio ukrajinski parlament koji otvara put regionalnim izborima 2022., za koje drži da su suprotni sporazumima iz Minska, kao i da ugrožavaju izglede za rješenje sukoba.

Pročitajte više