Putin ima neobičnu teoriju: Povezao je Ameriku, Olimpijske igre i ruske izbore

Foto: Getty Images

RUSKI predsjednik Vladimir Putin optužio je SAD za miješanje u nadolazeće predsjedničke izbore u Rusiji, a za to je dao vrlo zanimljiv argument: američka inicijativa za diskvalifikacijom ruskih sportaša na Zimskim olimpijskim igrama iduće godine.

Tajming Putinove optužbe također je zanimljiv jer bi se ruski predsjednik sutra trebao susresti s američkim kolegom Donaldom Trumpom na marginama summita APEC u Vijetnamu, iako taj susret nije bio dio službenog plana Trumpova 11-dnevnog posjeta Aziji.
 
Kako javlja Washington Post, Putin tvrdi da je navodno miješanje SAD-a u rusku predizbornu kampanju odmazda za navodno rusko uplitanje u američke izbore prošle godine, iako za potonje uporno tvrdi da se radi o lažnoj optužbi. 
 
Međunarodni olimpijski odbor razmatra diskvalifikaciju Rusije sa ZOI-a
 
Međunarodni olimpijski odbor (IOC) ovog je mjeseca već diskvalificirao dvojicu ruskih skijaša i još uvijek razmatra zahtjev da se Rusija kolektivno diskvalificira sa Zimskih olimpijskih igara koje se održavaju početkom iduće godine u Pyeong Changu, u Južnoj Koreji. Činjenicu da se Olimpijske igre održavaju mjesec dana prije ruskih predsjedničkih izbora, na kojima će tražiti svoj četvrti predsjednički mandat, Putin očito vidi kao dokaz da su dva događaja na neki način povezana.  
 
Putin je optužbu iznio prilikom posjeta ruskoj tvornici u Uralu. “Ono što me brine je to što Olimpijske igre počinju u veljači, a kad su naši predsjednički izbori? U ožujku. Postoje vrlo snažne sumnje da se sve ovo čini zato što netko treba stvoriti atmosferu nezadovoljstva među sportskim navijačima i sportašima u vezi navodne umiješanosti države u kršenja pravila i odgovornosti zbog toga”, rekao je Putin radnicima u tvornici i novinarima koji su ga pratili. “SAD želi stvoriti probleme u ruskim predsjedničkim izborima kao odgovor na naše navodno miješanje u njihove”, dodao je. 
 
Putin: SAD utječe na Olimpijski odbor preko svojih tvrtki
 
Svjetska anti-doping agencija u rujnu je odbacila 95 prijava za doping ruskih sportaša zbog nedostatka dokaza, ali nacionalne anti-doping agencije SAD-a i još 16 zemalja svejedno traže da se Rusiju diskvalificira sa Zimskih olimpijskih igara u Pyeong Changu.
 
Glavni razlog je izvješće iz 2016. koje je utvrdilo da je preko 1000 ruskih sportaša u preko 30 sportova sudjelovalo u velikoj “institucionalnoj zavjeri” sustavnog dopinga na Olimpijskim igrama 2012. i 2014. Rusija je bila domaćin Zimskih olimpijskih igara 2014. u Sočiju.
 
Putin tvrdi da SAD ustvari kontrolira IOC preko velikih američkih tvrtki, odnosno njihovih sponzorstava, licenci za prikazivanje i oglašavanja te tako preko ovog tijela vrši pritisak na Rusiju. 
 

Pročitajte više