Rusija ima problema s nuklearnim štitom. Uhićen ruski milijunaš

Foto: EPA

Ruskom milijunašu odgovornom za nuklearni štit se, nakon niza ukrajinskih napada, sudi u Moskvi. Evgenij Novicki, osnivač i bivši predsjednik konglomerata AFK Sistema i sadašnji predsjednik RTI Systemsa, izvođača ruskog Ministarstva obrane, optužen je zbog prijevare.  

Neki analitičari smatraju da je uhićen jer Rusija kažnjava one koji su odgovorni za nedostatke u sustavu proturaketne obrane. Prema neovisnom ruskom mediju Agentstvo, Novickog su u četvrtak uhitile ruske sigurnosne snage, piše Newsweek.

Uhićen zbog sumnje na prijevaru

Državna novinska agencija Tass navodi da je Novicki pritvoren zbog sumnje na prijevaru, točnije kršenje članka 159 ruskog kaznenog zakona koji se odnosi na prijevaru velikih razmjera. Ako ga se proglasi krivim, Novicki bi mogao dobiti do deset godina zatvora. Interfax također izvještava da je navodni zločin milijunaša ekonomske prirode. 

Baza međutim piše da je uhićenje Novickog povezano s njegovim aktivnostima kao čelnika RTI Systemsa. "Pritvaranje Evgenija Novickog koincidiralo je s brojnim istragama o pronevjeri sredstava Ministarstva obrane, dodijeljenih OJSC RTI", navodi Cheka-OGPU, Telegram kanal koji pronalazi informacije koje su procurile iz ruskih sigurnosnih agencija. 

"Konkretno, u tijeku je istraga o pronevjeri tijekom kreiranja hardverskih i računalnih kompleksa za postaje sustava protuzračne obrane Voronjež. Novicki je dugo vremena nadzirao njihovu proizvodnju u AFK-u", dodaje. 

Putin: Nigdje drugdje u svijetu ne postoji tako razvijen sustav

RTI Systems i AFK razvijaju i proizvode radare za postaje ruskog sustava upozorenja na raketni napad Voronjež, smještene nekih 320 kilometara od granice s Ukrajinom. Vladimir Putin je prije smatrao da su radari Voronježa središnji dio državnog sustava upozorenja na balističke rakete, čak je dizajneru RTI-ja dodijelio Državnu nagradu Ruske Federacije. 

Početkom lipnja je entuzijastično pohvalio spomenuti sustav. "Ako, ne daj Bože, dođe do nekih napada, onda svi trebaju znati da Rusija ima SRPN sustav koji upozorava na raketne napade", kazao je ruski predsjednik na međunarodnom ekonomskom forumu.  

"To imaju i Sjedinjene Države. Nigdje drugdje u svijetu ne postoji tako razvijen sustav. Nema takvog sustava u Europi. U tom smislu, oni su više-manje bespomoćni", dodao je. 

Nestao dužnosnik?

Međutim, sustav se posljednjih tjedana pokazao ranjivim na ukrajinske napade. Krajem svibnja su ukrajinski mediji izvijestili da je bespilotna letjelica udarila u radarski sustav Voronjež u ruskom gradu Orsku.

Ranije ovog mjeseca je ukrajinski dron pogodio sličnu radarsku stanicu u regiji Krasnodar. Telegram kanal Cheka-OGPU također tvrdi da je nestao Vladimir Šukšin, koji je nadgledao aktivnosti vezane za obranu u AFK Sistema. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.