Putin: Možda su se Židovi umiješali u američke izbore

Foto: Hina

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za NBC televiziju izjavio je kako bi Ukrajinci, Tatari ili Židovi mogli biti umiješani u predsjedničke izbore u SAD-u prije dvije godine, ali Rusi nikako ne.
 
"Zašto mislite da su ruske vlasti, uključujući i mene, dopustile nekome da se miješa u američke izbore?", pitao je borbeno Putin u razgovoru. 
 
Vodeće američke obavještajne službe zaključile su prošle godine da je Putin osobno naredio svojim tajnim službama da potkopaju predizbornu kampanju demokratske kandidatkinje Hillary Clinton kako bi pobijedio republikanac Donald Trump. 

Optuženo 13 ruskih državljana i tri ruske tvrtke
 
Robert Muller, posebni savjetnika ministarstva pravosuđa, koji provodi opsežnu analizu uloge Rusije u kampanji, prošli je mjesec optužio 13 ruskih državljana i tri ruske tvrtke za podupiranje Trumpa potkopavanjem kampanje Clinton. 
 
"Pa što ako su optuženi Rusi?", komentirao je tu informaciju Putin i dodao: "Ima 146 milijuna Rusa, pa što?... Nije me briga, ne zabrinjava me to. Oni ne predstavljaju interese ruske države".
 
"Možda oni čak i nisu Rusi, nego su Ukrajinci, Tatari ili Židovi ali s ruskim državljanstvom. I to treba provjeriti. Možda imaju dvostruko državljanstvo ili zelenu kartu, a možda ih je Amerika platila da to učine", nastavio je Putin.
 
 
 
 
Putin ne vidi dokaze za umiješanost
 
Unatoč Muellerovoj optužnici koja sadrži 37 stranica, Putin je kazao kako do sada nije vidio nikakve dokaze ruskog miješanja u izbore u SAD-u i kršenja zakona. 
 
"Mi u Rusiji ne možemo progoniti nikoga tko nije prekršio ruski zakon. U krajnju ruku, pošaljite nam te dokumente sa službenim zahtjevom pa ćemo mi to pregledati", kazao je ruski predsjednik Vladimir Putin. 
 
Donald Trump je u više navrata zanijekao rusku umiješanost u izbore. Putin se, pak, nasmijao na takvu tvrdnju. 
 
"Može li netko zaista vjerovati da je Rusija, udaljena tisućama kilometara, utjecala na ishod izbora? Zar nije to smiješno čak i vama?", pitao je Putin. "Nije nam cilj da se miješamo, nema cilja po tom pitanju", dodao je. 
 
Šefovi obavještajnih službi smatraju da se Rusija i dalje upliće
 
S njim se ne slažu šefovi američkih obavještajnih službi koji su kazali kako se Rusija još uvijek pokušava miješati u američku politiku kako bi destabilizirala zemlju i ponovo utjecala na buduće izbore. 
 
Trump je priznao umiješanost Rusije i "drugih zemalja" u predsjedničke izbore 2016. godine ali je ostao pri tvrdnji da to nije imalo nikakvog utjecaja na sam tijek glasanja. "Mi ćemo se suprotstaviti svim daljnjim utjecajima vrlo snažno kako naš sustav ne bi bio ugrožen na bilo koji način", izjavio je Trump u utorak.  
 
"Rusija provodi kampanju destabilizacije kako bi promijenila međunarodni poredak, slomila NATO i potkopala vodstvo SAD-a diljem svijeta", kazao je američki general Curtis Scaparrotti, zapovjednik NATO-a u Europi. Optužio je Rusiju da online širi lažne informacije kako bi razbila taj vojni savez.

Pročitajte više