Putin o ratu u Ukrajini: Sve se odvija po planu

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin pozitivno je ocijenio "dinamiku specijalne vojne operacije" u Ukrajini.

"Dinamika je pozitivna. Sve se odvija u skladu s planom ministarstva obrane i Glavnog stožera. Nadam se da će nas naši vojnici ponovno obradovati rezultatima svojih borbenih aktivnosti", rekao je Putin u intervjuu za TV kanal Rusija 1, a prenosi državna novinska agencija Tass.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane general pukovnik Igor Konašenkov rekao je u petak da su ruske trupe oslobodile Soledar u večernjim satima 12. siječnja. Dodao je kako će ova pobjeda omogućiti prekid opskrbnih ruta ukrajinskih snaga u Bahmutu i opkoljavanje njihovih trupa u tom gradu.

"Situacija u gospodarstvu je stabilna"

Nakon što je zapad uveo najoštrije sankcije u modernoj povijesti zbog rata u Ukrajini, rusko gospodarstvo pokazalo je izuzetnu otpornost, ali najveći svjetski proizvođač prirodnih resursa sada se sve više okreće Kini.

"Situacija u gospodarstvu je stabilna", rekao je Putin. "Puno bolje ne samo od onoga što su naši protivnici predvidjeli, nego i onoga što smo mi prognozirali", dodao je.

Ruski predsjednik rekao je da je nezaposlenost ključni pokazatelj. "Nezaposlenost je na povijesno niskoj razini. Inflacija je niža od očekivane i ima, što je važno, silazni trend", rekao je Putin. Rusko gospodarstvo palo je 2022. pod teretom sankcija, ali puno manje nego što su predviđali ekonomisti. Ruska vlada predviđa da će gospodarstvo teško 2,14 bilijuna dolara pasti za 0,8 posto u 2023.

U napadu na stambenu zgradu u Dnjepru poginulo najmanje 28 ljudi

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je danas da su njegove snage u subotu pokrenule val raketnih napada na ukrajinske vojne i infrastrukturne ciljeve. Najmanje 28 osoba je ubijeno u ruskom napadu na stambeni kompleks u istočnom gradu Dnipru u subotu navečer, navele su ukrajinske vlasti.

Ministarstvo nije spomenulo taj grad kao konkretnu metu napada. "Svi ciljani objekti su pogođeni. Ciljevi napada su postignuti", navode u priopćenju. Rusija je objavila i da su njezine snage napredovale prema sjevernom rubu grada Bahmuta u ukrajinskoj regiji Doneck, koja je bila žarište ruskih napada mjesecima.

 

Pročitajte više