Putin o srušenom avionu: Ukrajinci su znali da su u njemu ukrajinski zarobljenici

Foto: Screenshot

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Ukrajinu za pad vojnog zrakoplova u kojem su poginuli ukrajinski ratni zarobljenici, piše Politico.

"Glavna obavještajna uprava ukrajinskih oružanih snaga znala je da tamo vodimo ukrajinsko vojno osoblje i gađala je zrakoplov", rekao je jučer Putin u svom prvom govoru nakon pada zrakoplova Ilyushin Il-76 u blizini Belgoroda u srijedu.

"Ne znam jesu li to učinili namjerno ili greškom", rekao je Putin.

Putin tvrdi da su projektili bili američki ili francuski

Tvrdi da je ruska vojska pronašla dva ispaljena projektila iz područja pod kontrolom Ukrajine koji su pogodili zrakoplov.

"Najvjerojatnije su to bili američki sustavi Patriot ili europski, vjerojatno francuski", rekao je Putin.

Putin je odbacio teorije o "prijateljskoj vatri" za obaranje zrakoplova. "Postoje sustavi prijatelj ili neprijatelj i bez obzira koliko puta pritisnuli tipku, naši sustavi protuzračne obrane ne bi se aktivirali", rekao je Putin.

"Žalimo samo zbog naših pilota", dodao je.

Ruski istražni odbor izvijestio je o prikupljanju posmrtnih ostataka i dokumenata poginulih ukrajinskih vojnika. Rusija jedina ima pristup mjestu nesreće.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u četvrtak na međunarodnu istragu nesreće, a iz Kijeva su rekli da ne mogu potvrditi da je avion prevozio ukrajinske ratne zarobljenike. Ukrajinski mediji najprije su izvijestili da su ukrajinske oružane snage oborile zrakoplov, a potom povukli tu izjavu.

Pročitajte više