Putin optužio Zapad: Svoje greške prebacuju na cijeli svijet

Foto: EPA

SKUPINA zemalja BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južna Afrika) podržala je danas, nakon virtualnog summita, deklaracijom razgovore između Rusije i Ukrajine, objavljeno je na web stranici Kremlja.

Rusija se okrenula partnerima u BRICS-u kako bi zamijenila trgovinske veze koje su narušile zapadne sankcije uvedene zbog invazije na Ukrajinu.

Putin je danas pozvao na jaču suradnju zemalja BRICS-a, dok je Zapad optužio da sankcijama izaziva krizu.

"Samo na temelju iskrene i obostrano korisne suradnje možemo tražiti izlaze iz krizne situacije koja se razvila u globalnoj ekonomiji zbog nepromišljenog i sebičnog djelovanja pojedinih država", rekao je Putin obraćajući se videovezom na skupu.

Ruski je predsjednik optužio Zapad da "koristi financijske mehanizme" kako bi "prebacio vlastite greške u makroekonomskoj politici na cijeli svijet".

"Odnosi Rusije i Kine su najbolji u povijesti"

Putin smatra da su odnosi Rusije i Kine najbolji u povijesti te je nahvalio strateško partnerstvo s Kinom s ciljem suprotstavljanja utjecaju SAD-a.

Kineski predsjednik Xi Jinping danas je kritizirao, kako je rekao, zloupotrebu međunarodnih sankcija i pozvao Rusiju, Indiju, Brazil i Južnoafričku Republiku da preuzmu svoju odgovornost u svijetu.

"Naš današnji sastanak dolazi u ključnom trenutku izbora za budućnost čovječanstva: kao glavna rastuća tržišta i zemlje koje se razvijaju, članice BRICS-a moraju preuzeti svoju odgovornost", rekao je Xi.

"Moramo napustiti mentalitet hladnog rata"

Po njegovim riječima, članice BRICS-a su "ojačale suradnju i koordinaciju".

"Moramo napustiti mentalitet hladnog rata, spriječiti konfrontaciju i usprotiviti se jednostranim sankcijama te zloupotrebi sankcija. Globalni gospodarski oporavak ostaje složen i dugotrajan proces, dok mir i sigurnost postaju sve istaknutiji problemi", rekao je kineski predsjednik.

Pročitajte više