Putin promijenio vrhovnog zapovjednika u Ukrajini. "To je poruka Wagneru"

Foto: EPA

RUSKI ministar obrane Sergej Šojgu imenovao je jučer načelnika glavnog stožera Valerija Gerasimova za glavnog zapovjednika ruske vojne invazije u Ukrajini, što je posljednji u nizu poteza reorganizacije ruskog vojnog vodstva. Šojgu je imenovao Gerasimova zapovjednikom združenih snaga  "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, priopćilo je ministarstvo.

Rusija je u listopadu imenovala Sergeja Surovikina, poznatog pod nadimkom General Armagedon zbog navodne nemilosrdnosti, za glavnog zapovjednika na bojišnici, koji će sada biti zamjenik Gerasimova. Ova promjena bi trebala pridonijeti učinkovitosti vojnih operacija u Ukrajini koje traju već više od 10 mjeseci.

Gerasimov i Šojgu su na meti kritika ruskih blogera koji zagovaraju zaoštravanje rata u Ukrajini te im predbacuju neuspjeh na bojišnici.

Trenutno se vode žestoki sukobi za osvajanje Soledara, grada na istoku Ukrajine koji je ključan za napredovanje ruskih snaga i zauzimanje cijelog Donbasa. Čini se da ruske snage bilježe nadmoć na terenu, javlja Reuters.

Ovo ne mijenja bitno birokratsku hijerarhiju. Surovikin je već bio podređen Gerasimovu. "Generale se razmješta, s fronta u Stožer i sa Stožera na front", rekao je komentator na ruskoj državnoj televiziji Sergej Markov. "Surovikin ovime nije kažnjen, kao ni Gerasimov. Sve je to jedan zajednički tim, ali uz konkurenciju koje uvijek ima među najboljima", dodao je. 

No odluka stavlja Gerasimova, koji je vrhovni zapovjednik ruske vojske bio više od desetljeća, bliže izravnoj superviziji ruske invazije na Ukrajinu, i većoj odgovornosti, piše CNN. Iako je Gerasimov slovio za ključnu figuru u planiranju invazije, već neko vrijeme nije potpuno uključen u nju, sa samo jednim zabilježenim posjetom zapovjedništvu koje nije potvrdilo ni rusko ministarstvo obrane.

Mark Galeotti, viši suradnik britanskog Kraljevskog instituta, rekao je da je "to svojevrsno degradiranje za Gerasimova ili barem ekstremno teška i nepoželjna situacija". "Sada je sve na njemu i sumnjam da Putin opet ima nerealna očekivanja", kazao je Galeotti. 

Gerasimov se ponekad tjednima nije pojavljivao na televiziji niti je viđen na paradi povodom Dana pobjede u Moskvi prošle godine, što je u to vrijeme dovelo do nagađanja o njegovom položaju unutar ruske vojske. Sada će žonglirati između vojnog zapovijedanja invazijom na Ukrajinu i razgovora s SAD-om o pitanjima poput deeskalacije konflikta. 

Posljednji put je razgovarao s načelnikom Glavnog stožera američkih oružanih snaga Markom Milleyjem u studenom nakon što je ukrajinski projektil protuzračne obrane pao na poljsko tlo. Nije jasno zašto je rusko ministarstvo obrane povuklo ovaj potez u ovom trenutku. Rečeno je da postoji "potreba za tješnjom interakcijom između grana i rodova ruske vojske" i poboljšanjem potpore i učinkovitosti "zapovijedanja i kontrole grupacija grupa".

Nova struktura

Gerasimov će imati tri zamjenika - Surovikina, zapovjednika vojske Olega Saljukova i zamjenika načelnika Glavnog stožera general-pukovnika Alekseja Kima. Nova struktura implicira da će Gerasimovljev staž poboljšati koordinaciju u invaziji u kojoj se različite grane oružanih snaga često nisu činile sinkroniziranima.

Neki analitičari vjeruju da bi ovaj potez mogao biti i pokušaj ministarstva da izvrši stroži nadzor nad invazijom uoči kritičnih nekoliko mjeseci u kojima će ostatak pričuvnih snaga mobiliziranih u jesen 2022. biti raspoređen nakon obuke.

Je li ovo zbog Wagnera?

Ukrajinska vojska je rekla da očekuje novu rusku ofenzivu u rano proljeće. "Oni su 100 posto spremni", rekao je glavni vojni zapovjednik u Ukrajini, general Valerij Zalužni Economistu u prosincu. "Veliki ruski napad mogao bi se dogoditi u veljači, u najboljem slučaju u ožujku, a u najgorem slučaju krajem siječnja", rekao je.

Rob Lee s King's Collegea u Londonu tvitao je da objava od srijede "ponovno potvrđuje stav ministarstva obrane da nadzire rat... ovo također može djelomično biti odgovor na Wagnerovu sve utjecajniju i javnu ulogu u ratu."

Wagnerov šef Jevgenij Prigožin bio je i glasan i vidljiv na prvim linijama bojišnice, budući da su njegovi plaćenici bili istaknuto uključeni u napad na Soledar u istočnoj regiji Donjecka. Više je puta ponovio da su za napredovanje na području Soledara odgovorni isključivo borci Wagnerovih plaćenika.

Prigožin i Šojgu imaju povijest napetosti

Između Prigožina i ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua postoji duga povijest napetosti. Ali Prigožin je pohvalio generala Surovikina za upravljanje urednim povlačenjem ruskih snaga u južnoj regiji Herson, jer je njihov položaj postajao sve manje održiv.

"Generali moraju svaki dan osvajati pobjedu za pobjedom. S kim se Surovikin može usporediti? Surovikin je pošten i principijelan, vojska mu vjeruje", poručio je Prigožin u studenome na svom Telegram kanalu.

Neki se komentatori pitaju je li rusko ministarstvo obrane predefenzivno. Promjena vrhovnog zapovjednika vojske slijedi nakon vijesti da je čovjek koji je izgubio posao zapovjednika Središnjeg vojnog okruga u listopadu, general-pukovnik Aleksandr Lapin, imenovan načelnikom Glavnog stožera kopnenih snaga, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

I Prigožin i čečenski vođa Ramzan Kadirov izdvojili su Lapina i kritizirali ga. "Nije samo Lapin bezvrijedan. Činjenica je da ga na vrhu pokrivaju čelnici u Glavnom stožeru", napisao je Kadirov na svom Telegram kanalu u listopadu prošle godine.

Nezamislivo je da bi se imenovanje Gerasimova dogodilo bez odobrenja predsjednika Vladimira Putina, a što je vjerojatnije i njegovog naloga. Ako Gerasimov preokrene tijek rata, izgledat će to kao briljantan potez. Ako ne uspije, onda će preuzeti krivnju.

"Vrlo neizvjesna sudbina"

Ruski vojni analitičar i bloger pod pseudonimom Rybar, koji ima više od milijun sljedbenika na Telegramu, ne očekuje da će ovaj ruski pokušaj pretresa unutar vojnog kadra biti uspješan. Umjesto toga, sugerirao je da se nada "čudu u 11. mjesecu specijalne vojne operacije". 

"Zbroj se ne mijenja promjenom mjesta pribrojnika", napisao je Rybar.

Dara Massicot, viša istraživačica Rand Corporationa, kaže da ministarstvo obrane "degradira svog najkompetentnijeg višeg zapovjednika i zamjenjuje ga nekompetentnim. Ovo je priča koja ima sve: unutarnje svađe, borbu za moć, ljubomoru".

Ona kaže da dok Surovikin nije napravio nikakve strateške greške, Šojgu i Gerasimov su krivi za loše planiranje invazije. "Pali su. Potpisali su tajni plan, više loših pretpostavki, nisu rekli većini svojih trupa. To je dovelo do velikih žrtava i djelomično slomljene snage", tvitala je Massicot.

Galeotti kaže da je Gerasimovljeva sudbina vrlo neizvjesna. "Ne mislim da je ovo namjera stvoriti izgovor za njegov otkaz jer je rat previše važan i Putin može otpustiti koga želi. Ali treba mu neka vrsta pobjede ili će karijeru završiti sramotno."

Profilirao se među zapadnim analitičarima nakon govora

Gerasimov ima 67 godina i imenovao ga je Putin 2012. Stekao je profil među zapadnim analitičarima nakon govora koji je prenio ruski list Vojno-industrijski Kurir.

Gerasimov je rekao da korištenje propagande i subverzije znači da "savršeno uspješna država može, u roku od nekoliko mjeseci, pa čak i dana, biti pretvorena u arenu žestokog oružanog sukoba, postati žrtva strane intervencije i potonuti u mrežu kaosa, humanitarne katastrofe i građanskog rata."

Dolazak ruskih "malih zelenih ljudi" na ukrajinski poluotok Krim u proljeće 2014. smatran je uspješnim primjerom ovog pristupa, koji se ponekad naziva "hibridnim ratovanjem".

Galeotti kaže da je "ono o čemu je Gerasimov govorio bila uporaba subverzije za pripremu bojnog polja prije intervencije, točno onakva vrsta operacije korištene u Ukrajini 2014. Razbijanje lanca zapovijedanja, raspirivanje lokalnih pobuna, ometanje komunikacija - sve su to klasični potezi koji jedva da su počeli na Krimu."

Ali sada general Gerasimov mora voditi pravi rat.

Pročitajte više