Putin protiv produženja mandata i mogućnosti trećeg mandata

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u četvrtak se izjasnio protiv mogućnosti da se ikoga na taj položaj bira i u trećem mandatu te protiv prijedloga da se sadašnji predsjednički mandat od četiri godine produžava na dulji rok.

"Ne slažem se s time", odgovorio je Putin, dok je na nacionalnoj televiziji telefonom razgovarao s građanima Rusije, na pitanje da li podržava zamisao se neki predsjednik kandidira i za treći mandat, što je suprotno odredbama ruskog Ustava.

Ustav dopušta samo dva uzastopna četverogodišnja mandata, što Putinu, koji je prvi put izabran 2000., omogućuje da na špoložaju predsjednika ostane do 2008.

"Znači li to da ćete otići za četiri godine?", upitao je jedan Putinov sugovornik.

"Tko god bio u pitanju i ma kako plemenite razloge imao, ja se protivim kršenju Ustava", izjavio je Putin, koji je potvrdio da će se kandidirati na predsjedničkim izborima zakazanim za 14. ožujka.

Također je oštro osudio najave nekih stranaka o bojkotu tih izbora, ocijenivši ih kukavičkim i štetnim. Jedan dužnosnik Komunističke stranke u srijedu je navodno rekao kako bi bojkot izbora mogao dovesti do toga da na birališta izađe manje od 50 posto birača, što bi rezultat izbora učinilo ništavnim.

"To je glupa i opasna igrarija, koja može narušiti normalan život u zemlji i imati loš utjecaj na gospodarstvo. To je kukavičko stajalište", rekao je Putin.

Pročitajte više