Putin: Rusija ima pravo braniti svoju sigurnost

Foto: EPA

MOSKVA ima pravo braniti svoju sigurnost, ali i razloga vjerovati da bi Ukrajina rasporedila oružje ako uđe u NATO, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin, dan nakon sastanka s američkim kolegom Joeom Bidenom.

Ruski i američki dužnosnici će nakon jučerašnjeg dvosatnog virtualnog razgovora o Ukrajini žurno prionuti raspravama o "toj složenoj, konfrontacijskoj situaciji", priopćio je u srijedu Kremlj, a Putin je najavio da će za tjedan dana poslati prijedloge za nastavak razgovora, a Moskva predlaže i uključenje SAD-a u rješavanje sukoba u Ukrajini.

Rusija neće prihvatiti uključenje susjedne države Ukrajine u NATO, rekao je Putin.

"Rusija vodi miroljubivu vanjsku politiku"

Rusija dijeli stajalište Sjedinjenih Država da svaka zemlja ima pravo birati vlastite partnere, no takva partnerstva ne smiju biti nauštrb sigurnosti drugih  zemalja, rekao je Putin.

"Nažalost, blok NATO odabrao je konfrontaciju s Rusijom" i zapadni vojni savez vidi Rusiju kao protivnika, rekao je Putin.

Sugestije da Rusija planira napad na Ukrajinu nazvao je "provokacijama" i poručio da Rusija ima pravo na obranu.

"Rusija vodi miroljubivu vanjsku politiku, no ima pravo braniti svoju sigurnost, a dopustiti NATO-u da se približi granicama Rusije i pritom ne reagirati, bilo bi kriminalno", rekao je Putin.

Otvoreni i konstruktivni razgovori

Moskva ima razloga vjerovati da će Ukrajina rasporediti oružje ako uđe u NATO, rekao je Putin.

Putin je razgovore u utorak nazvao otvorenima i konstruktivnima i, što je najvažnije, oni otvaraju mogućnost za nastavak dijaloga.

Dogovor o nastavku razgovora dviju strana je bio glavni opipljivi rezultat razgovora američkog i ruskog predsjednika koji su o Ukrajini izrazili suprotstavljena stajališta, piše agencija Reuters.

"Predsjednici su pristali imenovati svoje predstavnike koji će žurno početi raspravu o toj složenoj, konfrontacijskoj situaciji, raspravu o strateškim pitanjima sigurnosti na kontinentu", rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

Normandijska skupina

Nije rekao kada bi i kako počeli razgovori dviju strana.

Zasebno, dužnosnik ruskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da bi SAD mogao prvi put biti uključen u skupinu zemalja koje rade na okončanju sedmogodišnjeg sukoba između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista.

RIA prenosi da dužnosnik ministarstva vanjskih poslova ne vidi razlog zašto se SAD ne bi pridružio tzv. Normandijskoj skupini, koju čine Rusija, Ukrajina, Francuska i Njemačka.

Pročitajte više

 

Pročitajte više