Putin: Rusija želi surađivati s NATO-om

Foto: EPA

RUSIJA je spremna surađivati s NATO-om unatoč njegovom grubom ponašanju, rekao je danas Vladimir Putin dok se održava sastanak na vrhu Sjevernoatlantskog saveza na kojemu će se obilježiti 70. obljetnica njegovog osnutka.

"U više navrata smo izrazili spremnost za suradnju s NATO-om u vezi sa stvarnim prijetnjama kao što su međunarodni terorizam, lokalni oružani sukobi i opasnost širenja oružja za masovno uništenje", rekao je ruski predsjednik, a prenose ruske novinske agencije.

Ipak je kritizirao NATO

Ipak je kritizirao "neprimjereno, pa i grubo ponašanje" NATO-a koji nije "vodio računa o ruskim interesima" premda je Moskva "puno puta pokušavala predložiti (Savezu) konstruktivnu agendu".

Kremlj je često predbacivao Savezu da se nastavlja širiti unatoč obećanju koje mu je dano prije raspada SSSR-a.

"Razmišljati u pojmovima blokovskih stereotipa ne može biti dobar način za traženje i donošenje djelotvornih odluka u prilikama modernog svijeta koji se brzo i naglo mijenja", dodao je Vladimir Putin u Sočiju, na jugu Rusije, gdje sudjeluje na sastanku o ruskoj mornarici.

NATO-ov sastanak na vrhu koji se u utorak i srijedu održava u Londonu u prilikama napetima za Savez, obilježen je neslaganjem članica u vezi sa Sirijom, Rusijom i financiranjem organizacije koje je nedavno produbila izjava Emmanuela Macrona da je NATO u stanju "moždane smrti".

Pročitajte više