Putin Bjelorusiji šalje projektile za nuklearne glave: "Moramo biti spremni na sve"

Foto: EPA

RUSIJA će u idućih nekoliko mjeseci u Bjelorusiju poslati projektile sposobne nositi nuklearne bojeve glave, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom sastanka s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

"U narednim mjesecima ćemo u Bjelorusiju prebaciti taktičke raketne sustave Iskander-M, koji mogu koristiti balističke ili krstareće rakete u svojoj konvencionalnoj i nuklearnoj verziji", rekao je Putin.

Također je ponudio nadogradnju bjeloruskih ratnih zrakoplova kako bi bili sposobni nositi nuklearno oružje.

"Mnogi Su-25 (zrakoplovi) su u službi bjeloruske vojske. Oni bi se mogli na odgovarajući način nadograđivati", rekao je Putin i dodao: "Ovu modernizaciju treba provesti u tvornicama zrakoplova u Rusiji i u skladu s tim započeti obuku osoblja", dodao je.

"Dogovorit ćemo se kako to postići", rekao je Putin.

Lukašenko: Brine nas agresivna politika Litve i Poljske

Lukašenko je prošlog mjeseca rekao da je njegova zemlja od Rusije kupila rakete Iskander s nuklearnom sposobnošću i protuzračne proturaketne sustave S-400.

Lukašenko je Putinu na sastanku u Sankt Peterburgu, koji se prenosio na televiziji, rekao da je Bjelorusija zabrinuta zbog "agresivne", "konfrontacijske" i "odbojne" politike svojih susjeda Litve i Poljske.

Zatražio je Putina da pomogne Bjelorusiji da pripremi "simetričan odgovor" na, kako je naveo, letove NATO saveza s nuklearnim oružjem blizu bjeloruskih granica.

"Minsk mora biti spreman na sve, čak i na korištenje teškog oružja za obranu naše domovine od Bresta do Vladivostoka", rekao je, stavljajući Bjelorusiju i njezinu blisku saveznicu Rusiju pod isti nazivnik. 

Pročitajte više

 

Pročitajte više