Vojska gubi, kaos u mobilizaciji, razdor u Kremlju. Je li Putin pred padom?

Foto: EPA

TEŠKI porazi na bojnom polju u Ukrajini. Poniženje zbog gubitka teritorija koji je još prošlog tjedna proglasio ruskim "zauvijek". Potpuni fijasko mobilizacije koju je naredio, a za koju ruska vojska očito nema kapaciteta i koja će jako teško preokrenuti tijek rata. Sve izraženije nezadovoljstvo, kako u narodu tako i među vladajućom elitom, od režimskih medija do dužnosnika. 

Za nezavidnu situaciju u kojoj se našao ruski predsjednik Vladimir Putin može zahvaliti isključivo sebi. Praktički svaki korak koji je poduzeo otkako je poslao vojsku preko ukrajinske granice 24. veljače, a pogotovo oni kojima je situaciju eskalirao posljednjih dana, trebao ga je dovesti bliže pobjedi nad "nacističkom" Ukrajinom i "kolonizatorskim" Zapadom. 

Umjesto toga, našao se još više stjeran u kut, sa sve manje prostora za uzmak. 70. rođendan, koji danas slavi, proći će u sjeni sve ozbiljnijih znakova da se njegova dvadesetdvogodišnja vlast drma ili barem da se u redovima režima javlja sve veći raskol.

U ruskim režimskim medijima, čiji su se voditelji i gosti dosad natjecali tko će žešće likovati nad velebnim vojnim pobjedama, huškati protiv Ukrajine i Zapada te im prijetiti nuklearnim uništenjem, odjednom su se počeli javljati kritički glasovi i realne procjene ratne situacije. 

Urednica RT-a spominje streljanje sovjetskog generala 1941.

"Ljudi upoznati sa situacijom kažu da je ovo tek početak u smislu da će u sljedeća tri tjedna biti sve teže. Moramo izdržati", komentirala je tako u ponedjeljak voditeljica na Rusiji 1 Olga Skabejeva, poznata i kao Putinova "željezna lutka", teške ruske poraze na istočnom i južnom bojištu.

Ruski ratni reporter Aleksandar Sladkov složio se s njom "da je situacija teška" i da su oružane snage Ukrajine "na vrhuncu svojih kapaciteta zbog mobilizacije koja je započela na proljeće" i zapadnih isporuka oružja. 

No kad je pokušao ublažiti težinu situacije, tvrdeći da se ruske snage još uče i da pojačanja dolaze, Skabejeva ga je otvoreno pitala zašto ne brane položaje oko Hersona i je li sam grad ugrožen te hoće li pojačanje doći prekasno. Reporter koji inzistira na tome da se "ne bavi propagandom" priznao je da će vjerojatno proći dva mjeseca dok se situacija preokrene i Rusi opet budu sposobni za ofenzivne akcije.  

Druga ruska propagandistica, glavna urednica RT-a Margarita Simonjan, dva dana ranije je prozvala vojno zapovjedništvo i zlokobno se pozvala na streljanja sovjetskog zapovjednika zapadnog fronta 1941. zbog kukavičluka, napuštanja strateških položaja i zapovjednog kolapsa.

"Drugovi generali, molim vas, nemojte sramotiti ovu himnu, našu vjeru i našu očajničku želju da zadržimo ove teritorije i vratimo se u normalu kao još veća Rusija", zatražila je zatim od generala na čije streljanje je maloprije aludirala. 

>> Ruski položaji se ruše nevjerojatnom brzinom. Još malo i neće imati kamo pobjeći

Ruski zastupnik: Moramo prestati lagati, narod nije glup

Još jedan vodeći ruski propagandist, voditelj Vladimir Solovjov, u svojoj se radijskoj emisiji također obrušio na glavni stožer ruske vojske, zatražio "najstrože kazne za laganje" i pitao ih što su napravili s proračunskim sredstvima koja su dobili, kao i što su radili dok se ukrajinska vojska konsolidirala i gomilala zapadno naoružanje. Ovakva izravna kritika vojnog vrha bila bi nezamisliva još prije koji mjesec.

Još je nevjerojatnija kritika zastupnika ruske Dume Andreja Kartapoljova u Solovjovljevoj emisiji na račun notorno lažnih izvještaja ministarstva obrane: "Prvo, moramo prestati lagati... Izvještaji ministarstva obrane praktički ne mijenjaju svoj sadržaj: 'Oborili smo 10 projektila, pogodili smo 50 meta i eliminirali stotine nacista.' Ali narod zna...Narod naše zemlje nije glup. Oni vide da im se ne govori ni dio istine, kamoli cijela istina."

U međuvremenu, sve je više naznaka da se Putin i njegov režim spremaju svaliti svu krivnju za katastrofalni ratni neuspjeh na ministra obrane Sergeja Šojgua, koji je već 10 godina na toj poziciji, iako za razliku od prethodnika ne dolazi iz redova vojske. Da će ga Putin pretvoriti u žrtvenog jarca predviđa i američki nevladin Institut za proučavanje rata (ISW) u posljednjem izvješću. 

U isto vrijeme, ISW zaključuje da je Putinovo dodjeljivanje čina general-pukovnika čečenskom čelniku Ramzanu Kadirovu signal da se približava "radikalnim elementima" svog kruga. To što ga je Putin nagradio unatoč njegovom sve češćem soliranju i pozivima na kažnjavanje generala, prozivkama na račun Šojguovog ministarstva obrane zbog povlačenja, pa i zahtjevom da se u Ukrajini iskoristi taktičko nuklearno oružje, također je znakovito.

Zamjenik načelnika okupatorskih vlasti u Hersonskoj oblasti Kiril Stremousov otišao je još dalje i u videoporuci poručio Šojguu kako bi trebao presuditi sam sebi, kao glavni odgovorni za trenutno stanje na bojištu, i upucati se, prenosi Newsweek. Generale je pak nazvao "korumpiranim mediokritetima".

Denis Avdagić: Prerano je govoriti da je Putin gotov

Jesu li ovo zaista znakovi da se Putinu sprema konačni pad pitali smo vanjskopolitičkog analitičara Denisa Avdagića. 

"Svi ovi kritičari imaju nešto zajedničko - ne diraju Putina još uvijek", odgovorio nam je: "Prerano je govoriti da je Putin gotov." 

Teoriju da će Putin pak žrtvovati Šojgua i tako sa sebe sprati odgovornost za ratni fijasko Avdagić također smatra nerealnom, iako "u Rusiji ništa nije za isključiti". 

"Zasad nema naznaka, barem prema javno dostupnim izvorima. Ne vidim u ovom trenutku taj moment u kojem možemo reći da Putin pada", zaključuje analitičar: "Čini mi se da i dalje čekamo najgori trenutak ove agresije. Nadam se da neće biti ono čega se većina nas boji, a to je upotreba bilo kakvog nuklearnog oružja, pa i taktičkog."

"To bi u potpunosti promijenilo priču, izoliralo bi Putina, ali bi i u moralnom smislu ponizilo sve one koji su podržavali taj režim", dodaje Avdagić, ali i podsjeća da je Putin i na početku rata prijetio nuklearnim oružjem, pa se to ispostavilo kao "blef".

Na pitanje može li Putin ostati na čelu Rusije nakon eventualnog poraza u Ukrajini, Avdagić kaže: "Ne. Iluzorno je uopće smatrati da on to može preživjeti."

>> Putin je Rusiju izopćio i osramotio. Očekuje li ga kraj?

Uhićen Wagnerov propagandist, pozivao na ubojstvo Lavrova i Peskova

Još jedna istaknuta ličnost u krugu režimskih radikala na koju treba obratiti pažnju u nadolazećem razdoblju je Jevgenij Prigožin, oligarh i osnivač zloglasne plaćeničke postrojbe Wagner, poznat kao "Putinov kuhar". On se posljednjih dana pridružio Kadirovu u napadu na generale koji su dozvolili povlačenje na istoku i poručio da "sve te kurve treba poslati bose na front s automatskim puškama".

No teoriju da se Putin približava Prigožinu i Kadirovu na štetu Šojgua potkopava vijest o uhićenju novinara Alekseja Slobodenjuka, propagandista iz Prigožinove medijske grupe Patriot. Kako na Twitteru primjećuje ukrajinsko-američki komentator Igor Suško, uhitila ga je specijalna jedinica SOBR ruske nacionalne garde (Rosgvardia), a ne sigurnosna služba FSB, kako bi inače bilo očekivano, a što "ukazuje na internu borbu za moć i nepovjerenje".

 

Slobodenjuk je, dodaje Suško, vodio niz grupa na društvenoj mreži Telegram na kojima se otvoreno pozivalo na atentat na Putinovog glasnogovornika Dmitrija Peskova, ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, predsjednika Dume Vječeslava Volodina i druge dužnosnike koji, valjda, nisu dovoljno po ukusu ekstremnih nacionalista. Ipak, navodno je uhićen zbog - prevare. 

Inače, anketa nezavisnog ruskog centra Levada provedena od 1. listopada pokazala je kako 64% ispitanika podržava odluku o "djelomičnoj" mobilizaciji, a 77% onu o aneksiji, ali kako je podrška "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini pala na manje od pola - točnije na 46% - prvi put od početka invazije. 

>> Hoće li Putin završiti kao mnogi ruski lideri prije njega?

Snimke i svjedočanstva kaosa s mobilizacijom dolaze praktički od prvog dana, ali sad su ispovijesti regruta o tome objavile i režimske novine Pravda. Vojnici 1. tenkovskog bataljuna 1. tamanske divizije navodno su za Pravdu rekli da nisu potpisali nikakve ugovore s ruskom državom niti dobili vojne isprave te da su poslani u šumu gdje već šest dana žive u rovovima koje su sami iskopali. 

Analitičar: Ako Prigožin podmeće Šojguu, onda je Putin zaista izgubio kontrolu nad situacijom

Društvenim mrežama se proširila i snimka navodnih regruta u Belgorodu koji također izražavaju svoju ogorčenost što nisu dodijeljeni nijednoj jedinici, te što žive "u apsolutno užasnim uvjetima već tjedan dana", bez materijalne podrške, obuke i bez hrane osim one koju kupe, ali i da su neki među njima "psihički nestabilni".

"Ova Rusija će se srušiti kao kula od karata. I to mnogo brže nego što neki misle", komentirao je snimku na Twitteru ukrajinski veleposlanik u Berlinu na odlasku Andrij Melnjik. 

Međutim, novinar Radio Free Europea Mark Krutov iznio je na Twitteru teoriju da bi snimka mogla biti izrežirana i dio kampanje Prigožina protiv Šojgua. Više je naznaka za to: neki od vojnika sakrivaju lice balaklavama i bedževe Wagnera, a video se brzo proširio Wagnerovim kanalima na Telegramu.

"Ako Prigožin koristi Wagner za insceniranje videosnimke kako bi potkopao Šojgua, onda je Putin zaista izgubio kontrolu nad situacijom", komentirao je osnivač istraživačko-novinarske organizacije Bellingcat.

Zelenskij: Pregovarat ćemo samo s Putinovim nasljednikom

Prema izvještaju britanskog Telegrapha u kojem se poziva na čak 15 anonimnih ruskih dužnosnika Putin odluke o ratu donosi sve brzopletije i tajnovitije, bez konzultacija s vojnim vrhom. 

"Postoji totalni nedostatak koordinacije. To je nered. Putin svima govori različite stvari", opisao im je situaciju izvor blizak Putinovom režimu.

S druge strane, kao što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij dao do znanja, ilegalna aneksija četiriju ukrajinskih pokrajina definitivno je eliminirala mogućnost rješenja za pregovaračkim stolom. Dao je do znanja da su pregovori "nemogući" s Putinom, ali i da su Ukrajinci "spremni za dijalog s Rusijom, ali s drugim ruskim predsjednikom".

Nekadašnji ruski naftni oligarh i disident koji je nakon izlaska iz zatvora izbjegao u Veliku Britaniju Mihail Hodorkovski u komentaru za portal Politico poručuje da "ne smijemo biti uplašeni razmetanjem nasilnika koji zna da gubi" - misleći, naravno, na Putina.

Dodao je da bi ruska vojska u konačnom povlačenju iz Ukrajine mogla odigrati reprizu uloge koju je vojska imala u Oktobarskoj revoluciji 1917. Za Zapad je ključno, naglašava, podržati ukrajinske snage jače nego ikad prije.

Pročitajte više

 

Pročitajte više