Putin: Spreman sam na dijalog o ove tri teme

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin je rekao da je Moskva otvorena za dijalog o "osiguranju strateške stabilnosti, očuvanju režima neširenja oružja za masovno uništenje i poboljšanju situacije u području kontrole naoružanja".

Unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu, i Moskva i Washington naglasili su važnost nastavka komunikacije o pitanju nuklearnog oružja. Dvije zemlje daleko su najveće svjetske nuklearne sile s ukupno oko 11.000 nuklearnih bojevih glava.

Ruski predsjednik je u obraćanju na pravnom forumu u Sankt-Peterburgu rekao da će za dijalog biti potreban "mukotrpan zajednički rad" i da će biti usmjeren na sprječavanje ponavljanja "onoga što se danas događa u Donbasu".

Još jednom je rekao da je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu kako bi "zaštitila etničke Ruse i ljude koji govore ruski u istočnoj regiji Donbasa od progona iz Kijeva" te je optužio Ukrajinu za "zločine protiv čovječnosti".

Ukrajina i Zapad kažu da je ruska invazija na susjeda bila ničim izazvan čin agresije s ciljem zauzimanja ukrajinskog teritorija i svrgavanja predsjednika Volodimira Zelenskog.

Pročitajte više

 

Pročitajte više