Putin: Sukob u Gruziji režirali su Amerikanci

RUSKI premijer Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Države kako su režirale sukob u Gruziji i to vjerojatno u cilju domaće predizborne utrke. Putin je za CNN kazao kako su se na području Gruzije našli američki građani, koji su tamo mogli naći samo pod instrukcijom njihovih vođa.

"Činjenica je kako su se američki građani našli na poprištu sukoba u Gruziji. Treba priznati kako su se oni tamo mogli naći samo ako su im tako naredili njihove vođe. Američka strana je u stvarnosti naoružala i trenirala Gruzijsku vojsku", rekao je Putin.

"Zašto tražiti rješenje u teškim kompromisima, koji su dio mirovnog procesa? Lakše je naoružati jednu stranu i izazvati sukob, čime je posao riješen", zaključio je Putin te dodao kako je netko u SAD-u izazivanjem napetosti u Gruziji htio stvoriti jednom od kandidata za predsjednika izbornu prednost ali nije htio reći na koga misli.

Bijela kuća odbacila je optužbe te ih okarakterizirala kao nebulozne. "Sugeriranje da je SAD izazvao sukob zbog jednog od političkih kandidata, nema veze s razumom", kazala je Dana Perino, glasnogovornica Bijele kuće. "Čini se kako mu njegovi obrambeni dužnosnici daju sasvim krive savjete", zaključila je Perino.

B.V.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više