Putin sutra u Rimu

RUSIJA neće za sada uputiti svoje vojnike u Irak ali ipak se mora djelovati brzo kako Irak ne bi za SAD postao ono što je Afganistan bio za Sovjetski Savez, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru za list "Corriere della Sera" od utorka.

Putin će sutra na čelu brojnog izaslanstva doputovati u Rim, gdje će imati bilateralne susrete sa talijanskim domaćinima. U četvrtak će se u Rimu održati satanak na vrhu između Rusije i Europske unije, a poslije podne će papa Ivan Pavao II. primiti Putina.

Glede upotrebe sile Putin kaže kako ona treba biti posljednji korak, ali "ako preventivne intervencije postanu pravilom, onda će si i Rusija uzeti pravo takve intervencije". Putin je naglasio da je budućnost Rusije u Europi po kulturnim i ekonomskim odnosima.

Glede razgovora s Ivanom Pavlom II. Putin kaže kako cilj "nije toliko zajamčiti dolazak Pape u Rusiju, koliko omogućiti jedinstvo kršćana. Razlike između katolika i pPravoslavne crkve trebaju biti prevladane. Za Rusiju je to važno zbog integracije u Europu".

Pročitajte više