Putin u petak po drugi put priseže za ruskog predsjednika

VLADIMIR Putin prisegnut će u petak u Kremlju za predsjednika Ruske Federacije nakon što je pobijedio na predsjedničkim izborima održanim 14. ožujka osvojivši 71,31 posto glasova, a time i drugi mandat na toj dužnosti.

Inauguracija će početi u podne i trajat će jedan sat, a izravno će je prenositi ruska televizija.

Na svečanu ceremoniju prisege pozvano je oko 1.500 uzvanika: 448 zastupnika Dume (Donjeg doma parlamenta), 175 članova Vijeća Federacije, 19 sudaca Ustavnog suda, predstavnici ruske vlade i drugih saveznih agencija, kao i veleposlanici i drugi diplomati, objavljeno je na web stranici ruskog predsjednika. Pravoslavni patrijarh Moskve i cijele Rusije Aleksej II također će nazočiti ceremoniji.

Međutim, za razliku od dosadašnjih ceremonija inauguracije, predstavnici medija - ni ruskih ni stranih - nisu pozvani.

Prema ustavu Ruske Federacije, predsjednik priseže ruskom narodu. Nakon polaganja prisege, on službeno preuzima dužnost predsjednika. Poslije toga se intonira himna, a nad kupolom kremaljske rezidencije diže se zastava predsjednika Ruske Federacije i ispaljuju se 30 počasnih topovskih plotuna.

Podij je već postavljen u dvorani Andreja u Velikom Kremaljskom dvorcu gdje će na početku ceremonije vojnici počasne garde unijeti zastavu Ruske Federacije i predsjedničku zastavu, ustav i amblem predsjednika.

U toj dvorani je nekoć bilo carsko prijestolje i u njoj je Lenjin održao brojne govore a i Kominterna je pripremala svjetsku revoluciju pod Staljinom.

Inauguracijske svečanosti stajat će oko 6 milijuna rubalja (200.000 dolara), rekao je za agenciju Ria-Novosti jedan dobro obaviješteni izvor u vladi.

Ustavom je predviđeno da se na dan inauguracije raspusti vlada. Međutim, predsjednik je vladu na čelu s premijerom Mihilom Kasjanovom otpustio 24. veljače, 20 dana prije predsjedničkih izbora. Na dužnost premijera predložio je Mihaila Fradkova kojeg je parlament potvrdio 5. veljače.

Pročitajte više