Putin u posjeti Vatikanu

RUSKI predsjednik Vladimir Putin započeo je službeni posjet Rimu za vrijeme kojeg će se susresti s talijanskim premijerom Romanom Prodijem, a po prvi će put u Vatikanu posjetiti i Papu Benedikta XVI.

Putin će s Papom razgovarati o mogućim načinima poboljšavanja odnosa između Vatikana i Ruske ortodoksne crkve, koji su u prošlosti bili vrlo nestabilni. Papa Benedikt uvelike naglašava potrebu za pomirenjem Rima i istočnih kršćanskih crkava, čiji su odnosi izuzetno nestabilni već više od 1000 godina. Putin je izjavio kako se zalagao da Benediktov prethodnik Papa Ivan Pavao II posjeti Rusiju, ali to se nikad nije dogodilo, prenosi BBC.

S premijerom Prodijem će Putin razgovarati o problemima opskrbe energijom. Ruski plinski gigant Gazprom potpisao je u studenom prošle godine ugovor s talijanskom energetskom kompanijom ENI. Prodi, iako podržava blisku ekonomsku povezanost između Italije i Rusije, se želi uvjeriti kako će Rusija garantirati stalnu opskrbu plinom, te da pitanje opskrbe neće koristiti kako bi svoje susjede prisilila na diplomatske pregovore, što se u prošlosti već događalo.

P.V.
Foto: AFP

 

Pročitajte više