Putin bijesan nakon napada na Siriju: Nastat će globalni kaos ako se to ponovi

Foto: Getty Images

RUSKI predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je telefonski popričao sa svojim iranskim kolegom Hassanom Rouhanijem i rekao mu da bi daljnji napadi na Siriju sa Zapada mogli rezultirati kaosom u međunarodnim odnosima, prenose brojni svjetski mediji.
 
Putin i Rouhani su u telefonskom razgovoru komentirali stanje u Siriji nakon što su SAD, Francuska i Velika Britanija projektilima napali tu zemlju jer je sirijski režim navodno napao grad Dumu kemijskim oružjem.
 
"Predsjednik Putin istaknuo je da će nastavkom ovakvih akcija, koje krše Povelju UN-a, doći do kaosa u međunarodnim odnosima", prenosi ruska agencija RIA, pozivajući se na priopćenje Kremlja.
 
SAD: Ne povlačimo svoje vojnike iz Sirije
 
Američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley izjavila je u nedjelju da SAD neće povući svoje vojnike iz Sirije sve dok njihovi ciljevi ne budu ostvareni.
 
Haley je u razgovoru za Fox News navela tri cilja Sjedinjenih Država - osigurati da se kemijsko oružje ne koristi ni na koji način koji predstavlja prijetnju za američke interese, poraziti Islamsku državu i pažljivo pratiti što radi Iran.
 
"Naš je cilj povratak kući američkih vojnika, ali mi nećemo otići dok ne budemo sigurni da smo postigli naše ciljeve", kazala je Haley.
 
Trump se nećka
 
Američki predsjednik Donald Trump, koji je u petak zajedno s Francuskom i Britanijom naredio napade projektilima na Siriju, šalje miješane signale o Siriji. Rekao je da želi povući oko 2000 vojnika iz Sirije, koji se tamo bore protiv Islamske države.
 
Međutim, u subotu je istaknuo da su zapadne saveznice spremne podržati vojni odgovor ako sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne prestane koristiti zabranjeno kemijsko oružje. Haley je o odnosima SAD-a i Rusije izjavila da su "jako zategnuti", ali da se Sjedinjene Države i dalje nadaju da će biti bolji.

Pročitajte više