Putin uvjerava Busha da će Rusija ostati pouzdan partner SAD-a

RUSKI predsjednik Vladimir Putin poručio je američkom kolegi Georgeu W. Bushu da će Rusija ostati "stabilan, pouzdan i predvidljiv" partner Sjedinjenih Država, objavio je u srijedu Kremlj.

Putin u poruci, koju je Washingtonu predao predstojnik njegova ureda Dimitri Medvjedev, predlaže konkretizaciju rusko-američke suradnje kako bi oduzeo argumente onima koji nagađaju o hlađenju odnosa između dviju zemalja.

Putin i Bush obećali su na sastanaku u Camp Davidu u rujnu prošle godine da će surađivati u sigurnosnim pitanjima, znanosti i trgovini te regionalnim krizama.

Ruski predsjednik u poruci priznaje da se "postignuti napredak razlikuje s obzirom na područje suradnje" te da "sve zadaće nisu ostvarene", no ističe kako ipak ne treba "dramatizirati situaciju".

Putin ocjenjuje da su dvije zemlje "uspjele u velikoj mjeri smanjiti jaz između političkih ugovora i njihovog prevođenja u stvarnost".

Ruski i američki mediji pisali su nedavno o stagnaciji u rusko-američkim odnosima, dok su političari obiju strana pozvali na oživljavanje tih odnosa.

Pročitajte više