Putin želi zajedničku valutu za dio država nastalih raspadom SSSR-a

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako se zemlje članice Zajednice neovisnih država (ZND) moraju zaštititi od valutnih rizika u kontekstu trgovinskih ratova, te da stoga ubuduće vrijedi razmisliti o formiranju jedinstvenog financijskog tržišta.

Putin je na sastanku Vijeća šefova država ZND-a rekao kako obračun u nacionalnim valutama ne pridonosi zaštiti od valutnih rizika u kontekstu globalnih trgovinskih previranja.

"To su problemi s kojima se danas suočava cijeli svijet. Mi to vidimo. Rezultat su trgovinski ratovi i razna ograničenja, pa se moramo osigurati od valutnih rizika. Moramo razvijati suradnju u valutnoj sferi, koordinirati valutu politiku", rekao je Putin.

"Pa ako jednom do toga dođemo", dodao je, "onda možemo razgovarati o formiranju zajedničkog financijskog tržišta".

Kaže da bi se tako povećala ukupna konkurentnost

"Siguran sam da bi to definitivno povećalo našu ukupnu konkurentnost", istaknuo je ruski predsjednik.

ZND je organizacija koja okuplja većinu država nastalih raspadom SSSR-a, a usmjerena je na ostvarivanje zajedničke sigurnosti i međudržavnu suradnju na više područja (vojno-političkom, gospodarskom, socijalnom i dr.). 

Nastala je 1991. godine sporazumom Rusije, Bjelorusije i Ukrajine, kojima su se pridružili Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan, Moldavija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. Gruzija se pridružila u prosincu 1993., čime je ZND obuhvatio 12 od ukupno 15 bivših sovjetskih republika (Litva, Letonija i Estonija nisu pristupile). Problemi oko ratifikacije sporazuma ZND-a u pojedinim državama te pojedini međudržavni sporovi i sukobi (posebno između Armenije i Azerbajdžana, Rusije i Gruzije, Ukrajine i Rusije i dr.) otežali su djelotvornost ZND-a. U kolovozu 2008. Gruzija je odlučila istupiti, nakon ruske vojne intervencije u Južnoj Osetiji.

Pročitajte više