Ruski voditelj: Ako izgubimo, povući ćemo sve za sobom. Kome treba svijet bez Rusije?

Foto: Profimedia

PUTINOV propagandist Vladimir Solovjov u svojoj emisiji na ruskoj državnoj televiziji Rusija 1 zaprijetio je snažnim posljedicama u slučaju ruskog poraza u Ukrajini. Novinarka Julia Davis je objavila isječak iz njegove emisije u kojoj je gostovao filmski redatelj i scenarist Karen Šahnazarov, piše Newsweek. 

Šahnazarove se zapitao shvaćaju li građani Rusije u potpunosti "težinu prijetnje" koju predstavlja ishod rata te da je sukob "puno složeniji i opasniji" od Drugog svjetskog rata. Naglasio je kako moderno rusko društvo nije bilo nimalo slično onom koje je postojalo 1941. kada je nacistička Njemačka napala Sovjetski Savez.

"Rat je sudbonosan za nas"

Prema njegovom mišljenju, današnji Rusi su odrasli konzumirajući američku kulturu. Smatra da u zemlji postoje unutarnje podjele i nedostatak mlađih ljudi, što znači da stariji građani služe na prvim linijama u Ukrajini.

"Rat je sudbonosan za nas. Naše političke elite to moraju shvatiti. Trebali bismo početi priznavati da ovo nije samo specijalna vojna operacija već rat. Ako izgubimo ovaj rat, nestat ćemo poput nekih indijanskih plemena", kazao je.  

Sugerirao je da će poraz moskovskih snaga u Ukrajini dovesti do toga da će se u budućnosti pisati knjige o tome "kako je Rusija izgubila sebe i Euroaziju". "Ako izgubimo, povući ćemo cijeli svijet sa sobom", uključio se Solovjov istaknuvši kako se nada da su Ukrajinci svjesni potencijalnih posljedica ruskog poraza. 

"Nuklearni rat je neizbježan"

"Dopustite mi da vas podsjetim što je rekao vrhovni zapovjednik - 'kome treba svijet ako Rusija nije u njemu?'", nastavio je pozivajući se na citat predsjednika Vladimira Putina. Voditelj je potom rekao da bi Rusija trebala upotrijebiti svoje nuklearno oružje, ukinuti ograničenja protiv testiranja i "uvjerljivo pokazati što ima".

Od početka Putinove invazije Solovjov je opetovano govorio da bi Rusija trebala iskoristiti svoje sposobnosti nuklearnog oružja za napad na zapadne zemlje koje podupiru Ukrajinu. Prošli tjedan je u svojoj radioemisiji Puni kontakt poručio da je "nuklearni rat neizbježan".
 

Pročitajte više