Putinov voditelj i propagandisti bijesni: "Moramo se sabrati, situacija je teška"

Screenshot: Twitter

RUSKO povlačenje iz Limana tijekom vikenda izazvalo je negodovanje državnih medija koji obično hvale Putina i njegov rat u Ukrajini, izvještava Associated Press.

O neuspjehu na frontu već neko vrijeme pišu ruski stručnjaci i analitičari na društvenim medijima, pogotovo nakon ukrajinske protuofenzive prošlog mjeseca na području Harkiva. No sada se ta situacija proširila i na državne TV emisije i na stranice novina koje podupire vlada.

"Ono što se dogodilo u subotu, Liman, to je ozbiljan izazov za nas"

"Ono što se dogodilo u subotu, Liman, to je ozbiljan izazov za nas", rekao je u eteru Vladimir Solovjov, voditelj talk showa u udarnom terminu na državnom TV kanalu Rusija 1 i jedan od najvećih propagandista Kremlja. "Moramo se sabrati, donijeti nepopularne, ali neophodne odluke i djelovati."

Priča o povlačenju Limana u popularnom ruskom pro-kremaljskom tabloidu Komsomolskaja Pravda oslikala je sumornu sliku ruske vojske. U priči, objavljenoj u nedjelju, stoji da se ruske snage u Limanu muče s nedostatkom zaliha i ljudstva, lošom koordinacijom i taktičkim pogreškama koje su orkestrirali vojni dužnosnici.

"Oduvijek je tako bilo", citiran je neimenovani vojnik u priči, koji je bio dio skupine koja se povukla iz Limana u Kreminnu, još jedan strateški važan grad koji je na nišanu ukrajinske vojske. "U stvari ne postoji komunikacija između različitih jedinica", rekao je.

Čelnik Čečenije okrivio ruskog generala

Čelnik Čečenije, ruske regije na sjevernom Kavkazu, za povlačenje iz Limana okrivio je jednog generala. Ramzan Kadirov je kazao da nesposobnost generala "prikrivaju viši čelnici u Glavnom stožeru" i pozvao na poduzimanje drastičnijih mjera.

Ruski ratni dopisnici koji rade za državne medije su na Telegramu izrazili zabrinutost zbog napredovanja ukrajinskih snaga.

"Ispostavilo se da su Oružane snage Ukrajine u dva dana probile našu obranu 30 kilometara u smjeru Luhanska. Dakle, ne dopuštaju ruskim snagama ni da se pozicioniraju blizu Kremine. Vau", napisao je ratni dopisnik za Rusiju 1, Aleksander Sladkov na svom Telegram kanalu.

Krivnju prebacuju na NATO

Voditelji popularnih emisija na državnom kanalu Rusija 1 su u nedjelju opisali gubitak Limana kao "tešku situaciju".

"Ovo nije igra, ovo već odavno nije igra. To je mukotrpna, jasna ofenziva vojske NATO-a", rekao je jedan vojnik novinaru Rusije 1 u regiji Donjeck.

Kako bi potkrijepio tu tvrdnju, vojnik je naveo da se u komunikacijama koje je presrela ruska vojska čuju ljudi koji govore rumunjski i poljski. I drugi mediji su ponovili argumente koji je iznio Putin, odnosno okrivili NATO za ruske gubitke.

Solovjov je u emisiji u nedjelju naglasio da se Moskva "ne bavi Ukrajinom."

"To smo već prošli. Imamo posla s cijelim blokom NATO-a, sa snagom njegovog vojno-industrijskog kompleksa. Ne očekujte tako skoro dobre vijesti s ratišta. Potrebno je imati jaku volju i strateško strpljenje", rekao je Solovjov.

Institut za rat: Dramatične promjene u Moskvi

Podsjetimo, i Institut za proučavanje rata u svojoj je analizi objavio da ruski poraz u Harkivskoj oblasti i Limanu, u kombinaciji s neuspjehom Kremlja da učinkovito i pošteno provede djelomičnu mobilizaciju, iz temelja mijenja ruski informacijski prostor.

"Mediji koje sponzoriraju Kremlj i ruski vojni blogeri - istaknuta zajednica na Telegramu sastavljena od ruskih ratnih dopisnika, bivših dužnosnika i nacionalista - žale zbog gubitka Limana i kritiziraju birokratske propuste djelomične mobilizacije.

Izvori iz Kremlja i vojni blogeri pripisuju poraz oko Limana i Harkivske oblasti neuspjesima ruske vojske da pravilno opskrbi i ojača snage u sjevernom Donbasu i žale se na nedostatak transparentnosti u pogledu napretka rata.

Neki gosti u televizijskim programima u Kremlju, koji su se emitirali 1. listopada, čak su kritizirali odluku ruskog predsjednika Vladimira Putina da pripoji četiri ukrajinske oblasti prije osiguravanja njihovih administrativnih granica ili čak crte bojišnice, izražavajući sumnju u sposobnost Rusije da ikad okupira cijela ta područja.

Propagandisti Kremlja više ne skrivaju svoje razočaranje provedbom djelomične mobilizacije, često govoreći o ilegalnoj mobilizaciji nekih muškaraca i primjećujući probleme poput alkoholizma među novomobiliziranim snagama", objavio je Institut.

Pročitajte više