Putinovi propagandisti o Hamasovom pokolju civila: Odabir strane je lagan

Screenshot: Youtube

DOK je zapadni svijet s užasom reagirao na scene napada Hamasovih militanata na izraelske civile, reakcija u Rusiji bila je znatno drugačija, tvrdi Centar za analizu europskih politika (CEPA). Propagandisti koje podržava Kremlj slavili su napad kao smetnju koja će Zapadu maknuti fokus od Ukrajine. 

Još uvijek nema dokaza da je Rusija znala za predstojeći napad, iako je njegovala veze s Hamasom. U ožujku je Hamas navodno poslao izaslanstvo na visokoj razini u Rusiju i održao razgovore s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, upozorivši Kremlj da je "strpljenje" skupine "na izmaku". 

Visoke osobe Hamasa također su posjetile Rusiju u svibnju i rujnu prošle godine. Grupa je rekla da su njen napad podržali Iran i druge zemlje, ali nije ih imenovala. Iako Kremlj možda nije izravno uključen, mnogi njegovi građani su otvoreni antisemiti, kao i visoki dužnosnici, piše CEPA.

"Pozdrav onima koji su se odselili"

Vojni dopisnik Dmitrij Stešin, poznat po svojim otvoreno genocidnim izjavama o Ukrajincima, objavio je na svom Telegram kanalu Ruski Tarantas kako ne treba imati "ni kapi sažaljenja ili suosjećanja" za Izraelce, uključujući bivše državljane Rusije. Stešin se požalio na ljude koji su napustili Rusiju i otišli u Izrael. 

"Ostali smo ovdje i još uvijek stojimo u krvi do koljena. Neka to učine i oni koji su odgovorni za naše suze! Ili neka trče, da osvježe svoje povijesno pamćenje. Pozdrav onima koji su se odselili!" poručio je. Sergej Mardan, jedan od najpoznatijih ruskih propagandista i voditelj emisije na državnom kanalu, napisao je na svom Telegramu da je sretan zbog Rusa koji su se preselili u Izrael jer ne žele živjeti u zemlji koja je u ratu sa svojim susjedima.

"Ovaj nered je koristan za Rusiju, jer će globalistička žaba biti odvučena od Ukrajine i bit će zaokupljena pokušajima gašenja vječne bliskoistočne vatre. Iran je naš pravi vojni saveznik. Izrael je saveznik Sjedinjenih Država. Stoga je odabir strane lak!" naveo je. 

Mardan je tijekom svoje emisije izvršio usporedbu između Palestine i Rusije, tvrdeći da je Rusija "okupirana od 1991." i da tek sada nastoji popraviti situaciju. Ruski propagandisti često naglašavaju da Ukrajina "okupira" ruske zemlje, za koje se Rusija bori da ih vrati.

"Napad Hamasa je glasna pljuska Izraelu"

Voditeljica RT-a Margarita Simonjan napisala je na X-u: "Zemlja koja nije u ratu sa svojim susjedima ponovno je u ratu sa svojim susjedima. Čekamo egzodus ruskih pacifista."

Voditelj Boris Jakemenko uzrok sukoba vidi u rodnim pitanjima. "Ono što se danas događa u različitim kutovima svijeta pokazuje da je svijet došao do opasne točke, iza koje leži novi svijet. Prelasku u novi svijet prethodit će strašne žrtve, zbog osjećaja totalne nepravde, ludila, totalnog nerazumijevanja onoga što se događa, sa svim tim spolovima, sa svim tim čudnim pojavama", uvjeren je. 

Jakemenko je čitao zajedljive poruke članova svoje publike, razmišljajući o tome koje bi državljanstvo ovaj put izabrali oni koji su se odselili iz Rusije. Obratio se bivšim ruskim sunarodnjacima, rekavši: "Samo naprijed i bježite ili se sakrijte u skloništima."

Putinov propagandist Vladimir Solovjov je tijekom svoje emisije opisao napad Hamasa kao "glasnu pljusku" Izraelu i njegovim obavještajnim službama, pripisujući svu krivnju Americi kao "jamcu mira u regiji". Također je optužio Ukrajinu za opskrbu oružjem Hamasa.

"Rusija poziva na mir, ali razumije da je rat neizbježan"

Takve su se optužbe ponavljale u ruskim državnim medijima, usprkos njihovoj vojnoj nelogičnosti, jasnoj ukrajinskoj podršci Izraelu i golemim poteškoćama s isporukom oružja u Gazu. Vojni dopisnik Aleksander Koc raspravljao je o ovoj temi za Komsomolskaja Pravdu i jasno dao do znanja da ne navija ni za Izrael ni za Palestince. 

"U slučaju sukoba, predviđa se da moramo biti na nečijoj strani. Ne želim stati ni na jednu stranu. Jedna pomaže Kijevu da se naoruža i bori protiv ruskih trupa, dok druga strana uzima civile za taoce i zlostavlja njihova tijela. A, sudeći po snimci koja odatle dolazi, siluju i vojnikinje izraelske vojske", kazao je. 

Putinov bivši savjetnik Sergej Markov okrivio je ruske emigrante da su donijeli rat Izraelu tako što su "prevarili" svaku zemlju u koju pobjegnu. "Rusija poziva na mir, ali razumije da je rat neizbježan. Sovjetski Savez je pomagao Palestincima mnogo godina. Glavni saveznik Izraela su Sjedinjene Države, koje su trenutno i glavni neprijatelj Rusije", ponovio je. 

"Danas samo dobre vijesti"

"Ruski saveznik Iran saveznik je Hamasa. Rusija će imati koristi od rasta cijena nafte kao posljedice ovog rata... Svi sukobi na koje SAD i EU moraju trošiti resurse su korisni za Rusiju jer se time smanjuju resursi koji se šalju rusofobnom režimu u Ukrajini", nastavio je.

Voditelj Marat Bulatov je svoju emisiju Dan Z odlučio započeti važnijim vijestima, čestitavši 71. rođendan ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. Bulatov je opisao Putina kao "šefa, vrhovnog zapovjednika, predsjednika i suverena". "Moramo biti uz našeg predsjednika, uz našu zemlju, inače bismo mogli doživjeti nešto poput onoga što se događa u Izraelu", napomenuo je. 

Bulatov je ustvrdio da izraelski premijer Benjamin Netanyahu "poziva na džihad" protiv Palestine, a kasnije je pročitao poruku gledateljice u kojoj se Palestince poziva na nastavak napada. "Nije kao prošle godine, kada je za Putinov rođendan srušen Krimski most. Danas imamo samo dobre vijesti", glasila je poruka gledateljice Nine iz Sankt-Peterburga s kojom se složio. 

Pročitajte više