Putinu zbog penzija drastično pala popularnost, sad se pokušava izvući

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin popustio je pod pritiskom javnosti nezadovoljne vladinom mirovinskom reformom, zbog koje je doživio i dramatičan pad popularnosti. 

Prema originalnom planu ove kontroverzne reforme, muškarcima se dob odlaska u mirovinu iduće godine trebala povećati sa 60 na 65, a ženama s 55 na 63. Prema Putinovoj intervenciji u zadnji tren, ženama će se dob za mirovinu ipak povećati samo na 60 godina, a muškarcima će se svejedno povećati na 65, ali postupno kako bi se ublažio udar na radnike. 

Prema državnoj anketnoj agenciji VTsIOM, Putinu je prije najave reforme popularnost bila na čak 80%, da bi nakon toga pala na 64%, prenosi BBC. Ovaj pad od 16%, na najnižu razinu u zadnje 4 godine, prilično je dramatičan ako se uzme u obzir da je Putinov rejting poslovično otporan na sve krize i probleme kroz koje Rusija prolazi - od sankcija i ekonomskih problema zbog pada cijena nafte o kojoj gospodarstvo ovisi, pa do ljudskih gubitaka zbog vojnih akcija u Ukrajini i Siriji.

Putin se dosad distancirao od reforme, sad pokušava uvjeriti Ruse da je nužna

Putin se dosad uglavnom distancirao od reforme, prepuštajući njeno predstavljanje i provedbu vladi i parlamentu. Štoviše, 2005. je i obećao da se dob za mirovinu neće povećavati dok je on na vlasti. Zanimljivo je da je Kremlj najavio nepopularnu reformu pred sam početak Svjetskog prvenstva, što je izazvalo kritike da očito pokušava "zakopati" loše vijesti u nogometnoj euforiji.

No sada se odlučio na riskantni potez i na sebe preuzeo težak zadatak uvjeravanja ruskog naroda da je mirovinska reforma kritična i da bi njena odgoda mogla produbiti inflaciju, povećati siromaštvo i destabilizirati ekonomiju. 

Radna snaga Rusije se smanjuje, rekao je u 30-minutnom televizijskom obraćanju, naglašavajući da je uvijek bio protiv "bolnih" promjena. Ali "ozbiljni demografski problemi" znače da nema alternative, nastavio je i dodao kako je odluka "pravedna i uravnotežena". Rusija "cijeni žene", naglasio je, budući da one, "ne samo što rade, već i brinu o kućanstvu i djeci i unucima", zbog čega njihova dob za mirovinu ne bi trebala porasti više od muške.

 "S ovim televizijskim obraćanjem, Putin je postao lice reforme. Bit će fascinantno vidjeti kakve će posljedice biti po njegovu popularnost", komentira dopisnik BBC-ja iz Moskve, Steve Rosenberg. 

 

Prosvjednici: Pomozite državi, umrite prije mirovine

Osim pada Putinovog rejtinga, reforma je izazvala ogorčene prosvjede desetaka tisuća ljudi diljem zemlje. "Pomozite državi, umrite prije mirovine", "Vlada mora otići" i slike s djetetom, radnikom i smrti koja s kosom dolazi po njega bile su samo neke od poruka prosvjednika. Na njima su sudjelovali i Komunistička partija, ultranacionalisti, sindikati i liberalna oporba.  

Najveći razlog za njihovu ogorčenost je vrlo niska očekivana životna dob u Rusiji, pogotovo za muškarce - 66 godina, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (dok je za žene 77 godina). Sindikati zbog toga upozoravaju da će mnogi umrijeti prije nego što dočekaju mirovinu. Iz ove su mjere, međutim, isključeni policajci i pripadnici tajnih službi, što je izazvalo još veće nezadovoljstvo.

 

Ruski premijer Dimitrij Medvedev ranije je izjavio da je odluka potaknuta činjenicom da Rusi žive dulje i imaju aktivniji život - 12 milijuna umirovljenika radi u Rusiji. Drugi demografski podaci daju još više razloga za brigu: 20% Rusa bit će starije od 65 do 2050., prema projekciji UN-a, a do 2044. broj umirovljenika i radnika mogao bi se izjednačiti. Iako se natalitet u Rusiji ponešto oporavio od kaotičnih devedesetih godina, ruska populacija i dalje pada - u prvih šest mjeseci ove godina smanjila se za 164 tisuće ljudi, više nego u istom periodu lani, kad je izgubila 119 tisuća ljudi.

Pročitajte više