Queer: Ferenčak samo zna da dovođenje pedera nije dobro za Grad

ZVONIMIR DOBROVIĆ, voditelj programa Queer Zagreb, poslao nam je priopćenje u kojem reagira na ispad predsjednika Hrvatskog skijaškog saveza Srećka Ferenčaka tijekom primopredaje krune za Snježnu kraljicu u zagrebačkom hotelu Westin. Priopćenje Queera prenosimo u cijelosti.

"Queer Zagreb je prekjučer medijima poslao priopćenje kojim pozdravlja i podržava inicijativu Hrvatskog skijaškog saveza i Grada Zagreba za organiziranjem gostovanja velikih umjetnika iz doba disco glazbe u okviru Skijaškog kupa, jer su neki od najavljenih izvođača vremenom postali pravi simboli borbe za gay prava u svijetu. Smatramo da je taj kontekst bilo važno identificirati i prenijeti, s obzirom na to da u Hrvatskoj heteroseksualnost i dalje garantira veća građanska prava, a tako medijski pozitivni i jaki te sa moćnih pozicija podržani događaji imaju mogućnost smanjiti visoku razinu neprihvaćanja različitosti.

Sve je, izgleda, bila slučajnost, utjecaj strane agencije, eksperimentiranje, da ne kažemo faza, jer kako govori vrh Hrvatskog skijaškog saveza (HSS), a u članku prenosi Index.hr: Hoćeš nešto dobro učiniti za Grad, a ispada da dovodiš pedere!

Sasvim je očito da gospodinu Srećku Ferenčaku nitko nije ništa objasnio o popratnom programu sportskog natjecanja na čijem je čelu i da je priopćenje Queer Zagreba bilo ispunjeno neosnovanim optimizmom o osviještenosti jednog od sportskih saveza. Nažalost, pokazalo se da predsjednik HSS-a zna samo da dovođenje pedera nije dobro za Grad.

Nije nam bilo ni na kraj pameti da naša nada da čovjek koji vodi HSS zna nešto više od jednostavne premise heteroseksualnost – dobro i homoseksualnost – loše, dokazuje samo naivnost Queer Zagreba. Na tren smo iskreno pomislili da živimo u nekoj drugoj stvarnosti u Hrvatskoj u kojoj homoseksualnost ili heteroseksualnost apriorno ne uvjetuju pokudu ili pohvalu.

Na jedan tren se učinilo da smo zaista...Somewhere Over The Rainbow. No, kako je napisao Cesarić: Al nek se sunce malo skrije, nestane sve te čarolije. Ipak, i mraku netrpeljivosti na koji nas je HSS izjavama svog predsjednika podsjetio sigurno se bliži istek roka trajanja."

Pročitajte više