Račan bi mogao pozvati ministre da predaju imovinske kartice

PREMIJER Ivica Račan sutra bi možda mogao pozvati svoje ministre da na koncu mandata predaju imovinske kartice, doznaje se danas u Banskim dvorima.

Hoće li Račan to doista i učiniti trebalo bi se znati nakon sjednice užeg kabineta koji će zasjedati sutra ujutro, pred početak zatvorene Vladine sjednice.

U Banskim dvorima tumače da sada važeći propisi ne obvezuju ministre da predaju imovinske kartice, štoviše da nema nadležnog tijela koje bi to od njih trebalo tražiti i prikupiti kartice.

Stoga bi odluka da javnosti predoče svoje imovinsko stanje na kraju gotovo četvorogodišnjeg mandata bio čin njihove dobre volje, a ne ispunjavanje zakonske obveze, kažu u Banskim dvorima.

Pri tome navode da je Sabor na samom kraju mandata donio Zakon o sprječavanju sukoba interesa u obnašanju javnih dužnosti koji je izvan snage stavio neke odredbe iz prijašnjeg Zakona o pravima i obvezama javnih dužnosnika, među njima i odredbu o imovinskim karticama.

Novi zakon predviđa da Sabor mora imenovati posebno Povjerenstvo koje će biti nadležno za imovinska pitanja dužnosnika.

Nove, odnosno kartice koje bi ministri predali na kraju mandata trebale bi pokazati jesu li profitirali ili izgubili u protekle četiri godine.

Kartice koje su ispunili na početku mandata pokazivale su da članovi hrvatske Vlade uglavnom žive od svoje plaće da rijetki imaju dodatan prihod, da dobar dio ministara ima dionice, da većina ima nekretnine.

Premijer Račan u trenutku preuzimanja dužnosti imao je dionice u jednom turističkom poduzeću, stan u Zagrebu, bio je suvlasnik vikendica na Braču te uz Kupu.

Potpredsjednik Goran Granić prijavio je stan u Zagrebu, suvlasništvo kuće u rodnoj Baškoj Vodi, štednju i kredit, a jedini je među članovima Vlade prijavio i kolekciju umjetničkih slika.

Ministrica obrane Željka Antunović u imovinsku je karticu upisala stan u Zagrebu, zemljište u Kravarskom, suvlasnički dio zemljišta u Tučepima, štednju u bankama.

Nakon što je Račanov team napustio ministar gospodarstva Goranko Fižulić, najimućniji među ministrima, ako je suditi po karticama bio je HNS-ov ministar obnove Radimir Čačić. On je prijavio dioničke udjele u desetak tvrtki, stan u Zagrebu i u Dubrovniku, apartman u Kranjskoj Gori suvlasništvo u seoskom imanju.

Ministar financija Mato Crkvenac uz ušteđevinu u bankama u imovinsku je karticu upisao i vlasništvo dviju tvrtki te suvlasništvo stana u Zagrebu.

Po imovinskim karticama na dnu ljestvice bili su potpredsjednik Vlade Slavko Linić i ministar hrvatskih branitelja Ivica Pančić. Linić je u svoju karticu u 2000. upisao samo plaću od 12.000 kuna, a Pančić srušenu kuću i nerazminirano zemljište u Vukovaru, 82 dionice u jednom Fondu te adresu stanovanja u jednom zagrebačkom hotelu poznatom po tome što su u njemu dugo boravili prognanici.

Kad je riječ o pokretninama, jahtom, točnije jedrilicom, se pohvalio samo ministar Fižulić koji je imao i najbolji automobil među ministrima - prestižnog Jaguara XJR6 . Najlošiji auto među ministrima prijavio je ministar Crkvenac - Golfa iz 1991.

Pročitajte više